Po podatkih, ki so jih razkrila slovenska podjetja, je Konzumov ukrep najbolj prizadel Žito. "S Eden ključnih razlogov za blokado slovenskih živil je nedvomno zaščita lastne proizvodnje, saj ima Agrokor poleg trgovske verige tudi zelo močno živilsko divizijo (med drugim ima v lasti Jamnico, Ledo in Zvijezdo).

Poleg tega se slovenski živilci pri izvozu blaga na Hrvaško srečujejo s številnimi omejitvami na državni ravni. "Problemi, ki se pojavljajo zadnje leto, še niso rešeni. Hrvaška namreč prek kvot, carin, tehničnih in laboratorijskih analiz še vedno omejuje uvoz slovenskih živilskih podjetij," opozarja Silvester Čotar iz združenja za živilsko industrijo pri Gospodarski zbornici Slovenije. Ker bodo na primer kvote za mesne izdelke, ki bi se morale razdeliti že konec lanskega leta, razdeljene šele marca, mesnih izdelkov zaradi tehničnih postopkov ne bodo mogli izvažati na Hrvaško pred koncem maja, dodaja.

Konzumom smo nehali poslovati maja lani in od načrtovane prodaje v višini okoli dva milijona evrov realizirali le približno 270.000 evrov prihodkov," razlagajo v Žitu. Ljubljanskim mlekarnam se je prodaja na Hrvaškem zaradi Konzumovega ukrepa lani zmanjšala za 15 do 20 odstotkov. "Problematika prodaje na Hrvaško je povezana tudi z izredno visokimi carinami, ki v seštevku s prelevmani sestavljajo od 8 odstotkov za sladoled do 43 odstotkov za sterilizirano mleko pribitka na ceno," opozarja izvršni direktor Ljubljanskih mlekarn za trženje Grega Ermenc.

V Drogi Kolinski pravijo, da bi imeli, če ne bi bilo Konzumovega ukrepa, v minulem letu na Hrvaškem precejšnjo rast prodaje, tako pa se je ta v primerjavi z letom 2005 zvišala le za štiri odstotke. "Po umiku naših izdelkov s polic smo začeli Konzumu prek naših distributerjev spet dobavljati kokto in donat," dodajajo in opozarjajo, da Konzumovi ukrepi ne odsevajo tržnega povpraševanja in da dolgoročno škodijo vsem vpletenim. V skupini Pivovarna Laško nam na naša vprašanja niso odgovorili, po informacijah, ki jih imamo na voljo, pa na Konzumovih policah razen otroške hrane še vedno ni Fructalovih sokov. Medtem ko piva union in radenske ni bilo nikoli na njihovih policah, pa Konzum še naprej prodaja pijačo iz Splitske pivovare, ki je v lasti Pivovarne Laško.

Predsednik uprave Krasa Edvard Fonda je prepričan, da bi se gospodarski odnosi s Hrvaško lahko izboljšali, če bi se izboljšali politični odnosi. "Ker je Agrokor pomemben hrvaški mesni proizvajalec, selekcionira slovenske proizvajalce mesnin. Ne glede na to je bila prodaja Krasa na Hrvaškem, ki je naš najpomembnejši izvozni trg, tradicionalno dobra," razlaga Fonda. Konzumov ukrep ni prizadel niti Mipa. "Lani smo prodajo na hrvaškem trgu povečali za 36 odstotkov, na približno milijon evrov. Pri tem smo prodali več izdelkov z višjo dodano vrednostjo, ki so ključni v našem prodajnem programu," pravi direktor uprave Mipa Marko Volk.

Eden redkih slovenskih proizvajalcev, ki so jo lani v Konzumovih trgovinah odnesli brez praske, je Perutnina Ptuj, najverjetneje tudi zaradi Agrokorjevega solasništva v tem podjetju. "Lani smo na Hrvaškem dosegli bistveno boljše rezultate kot leta 2005, saj je naše hčerinsko podjetje Perutnina Ptuj Pipo Čakovec ustvarilo za dobrih šest odstotkov več prihodkov," razlaga članica uprave Perutnine Ptuj Nada Krajnc.