***

Priključi se debati. Klikni tukaj!

***

TAJNA SKUPINA OSEMKRAT V SOVI

Naši neuradni podatki so zdaj uradno potrjeni s strani poslancev. Tajna vladna skupina je Sovo obiskala kar osemkrat, le pri enem obisku pa je sodeloval predsednik skupine minister Lovro Šturm. Vse druge obiske sta izpeljala tesni sodelavec predsednika vlade Aleksander Lavrih in Branko Cvelbar, namestnik direktorja Sove. Večina pregledov je trajala od štiri do pet ur.

Pretekli teden smo objavili informacijo, da je vlada tajno ustanovila 10-člansko delovno skupino, ki naj bi vstopila v tajne evidence osrednje slovenske obveščevalne agencije. Vlada je obstoj skupine priznala, na Dnevnikovo zahtevo pa s sklepa o ustanovitvi umaknila oznako zaupnosti, tako predsednik vlade Janez Janša kot predsednik skupine Lovro Šturm pa sta zanikala, da bi skupina vpogledala v evidenco tajnih sodelavcev in v tajni finančni sklad. Minister Šturm je zatrdil, da jih je zanimal samo arhiv nekdanje komunistične tajne službe (SDV), ki je iz neznanih razlogov še vedno v Sovi.

Vendar naši viri že ves čas trdijo drugače. Trdijo, da je tajna vladna skupina (oziroma nekateri njeni člani) vpogledala tudi v najbolj tajne podatke Sove, celo v agenturno mrežo in denarni sklad. Predsednik vlade Janez Janša je včeraj v parlamentu dejal, da vladna skupina "nima pristojnosti, da gleda osebne podatke, in tega tudi ne dela". Sicer pa je premier omenil, da skupina preverja nekatere navedbe iz preteklosti, in pri tem omenjal tudi ravnanja predsednika republike in takratnega premiera Janeza Drnovška. "Naš interes je razčistiti, kaj je res in kaj ni res, in v skladu s tem tudi ukrepati," je povedal Janša, ki je izrazil nezadovoljstvo nad tem, da je informacija o ustanovitvi tajne skupine prišla v javnost, pri čemer za to sumi predsednika parlamentarne komisije. Poudarimo, da se pri tem razlikujejo izjave ministra Šturma in premiera Janše, saj je Šturm kot poglavitno osredotočenje skupine izpostavil arhive komunistične tajne službe.

Cvelbar in Lavrih sama na delu

Sicer pa sta predsednik in podpredsednik parlamentarne komisije za nadzor nad tajnimi službami Davorin Terčon (nevezani) in Dušan Kumer (SD) včeraj potrdila naše informacije, da je tajna vladna skupina oziroma nekateri njeni člani v Sovo vstopili kar osemkrat. Zanimivo pri tem je, da je samo pri enem obisku sodeloval predsednik skupine Lovro Šturm, sicer pa sta delo opravljala Aleksander Lavrih (svetovalec premiera za nacionalno varnost, prej zaposlen v vojaški obveščevalni službi) in Branko Cvelbar (namestnik direktorja Sove, prišel z obrambnega ministrstva v mandatu sedanje vlade). Tako Terčon kot Kumer sta potrdila, da so obiski Lavriha in Cvelbarja trajali po več ur - večina od štiri do pet ur. Kumer: "Ti pregledi imajo še najmanj zveze z obdobjem pred letom 1990 in arhivi SDV, ampak je to samo izgovor za rovarjenje po podatkih iz sedanjega obdobja." Terčon pravi, da je "to zelo možno".

Na ministra Šturma smo včeraj naslovili vprašanje, ali ve, kaj sta Lavrih in Cvelbar brez njega sedemkrat počela v Sovi. Minister nam je odgovoril, da je seznanjen z vsemi obiski in stoji za vsemi potezami, ki so v skladu s pristojnostmi.