V zvezi z zapleti s podjetjem Gratel, ki v mestu polaga optične kable, je župan sicer ponovno poudaril, da je to dober projekt, a hkrati opozoril, da mora biti v vsakem primeru izveden v skladu s pogodbo, delo pa opravljeno kakovostno in tako, kot je bilo dogovorjeno. "Na to smo jih opozorili," je poudaril župan, "tudi na dveh sestankih z njimi, nikakor pa ne drži, da sem takrat dejal, da lahko delo nadaljujejo." Zdaj mora Gratel torej vložiti prošnjo za zaporo cest, na katerih namerava delati, in nato skupaj z VO-KA in Energetiko določiti traso. "Vzporedno pa bomo natančno preverili že opravljena dela," je dodal Janković.

Župan je tudi povedal, da ne razmišlja o prekinitvi posla z Gratelom, glede groženj s tožbami pa je napovedal: "Če seštejemo vso škodo zaradi slabe kakovosti dela, potem bo naša tožba precej višja od njihove tožbe, vendar: upam, da bomo težave rešili sporazumno."

V zvezi z Gratelom je mestni svetnik Peter Sušnik včeraj opozoril, da se zadeva v zadnjih dneh škandalizira, opozoril svetnikov SDS pred dvema letoma pa da ni nihče upošteval. Med drugim je poudaril, da inšpekcija ni za to, da dela takrat, ko jo pokliče in ji kaj naroči župan, in izrazil bojazen, da bodo zaradi nespametnega načina reševanja posledice čutiti še dolgo časa, in to zaradi tožb, ki jih namerava vložiti Gratel proti mestu. Povedal je tudi, da bo svetniški klub SDS dal pobudo za izredno sejo mestnega sveta na temo Gratel. S pobudo se je župan strinjal, zavrnil je očitke na račun inšpekcije in pojasnil, da se drži načela, da spoštuje podpisane pogodbe ne glede na to, kdo jih je podpisal, zato jih tudi ne komentira v smislu, ali bi lahko bile še boljše.

Direktor Gratela Drago Štrafela je včeraj dejal, da so vložili vsa potrebna pravna sredstva zoper županovo odločbo, ki je bila po njegovem mnenju tudi razlog za dvigovanje temperature v zadnjih dneh. "Odškodninskega zahtevka za škodo, ki nastaja zaradi zaustavitve del, še nismo vložili," je še povedal Drago Štrafela.