"Do današnjega dne smo vložili vsa pravna sredstva zoper odločbo o odpravi soglasja k izvedbi del," je povedal Štrafela in dodal, da je tudi odškodninska tožba v pripravi. Na Gratelu so se sicer pripravljeni že ta teden sestati z županom Zoranom Jankovičem, vendar še proučujejo, ali bodo oni dali pobudo za srečanje.

Štrafela je še poudaril, da v Gratelu spoštujejo odločitev o nadaljevanju prekinjenih pogovorov. Zadnjič so se s predstavniki Mestne občine Ljubljana (MOL) sestali 16. februarja, ko so jim predstavili projekt in vso dokumentacijo.

Jankovič je na današnji novinarski konferenci pozdravil odločitev Gratela, da bo z ljubljanskih ulic umaknil vso gradbeno mehanizacijo. Ponovil je, da dela Gratel za Ljubljano dober projekt, vendar pa župan pričakuje, da se bo podjetje držalo pogodbe. Jankovič še ne razmišlja o odpovedi pogodbe, saj je prepričan, da je prevladal razum in da bodo z Gratelom našli skupen jezik. S predstavniki podjetja pa se je pripravljen sestati takoj, ko bo mogoče, vendar pobude za srečanje sam ne namerava dati.

Kot je znano, je župan v ponedeljek razveljavil soglasje občine k izvedbi del podjetja Gratel pri gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja. Gratel je zoper odločbo vložil upravno tožbo s predlogom za odlog izvršitve odločbe in kljub zahtevi MOL del ni ustavil. V petek, soboto in ponedeljek je posredovala mestna inšpekcija in na podlagi izvršbe poskušala ustaviti dela.

Gratel pa je v ponedeljek napovedal, da bo danes z ljubljanskih ulic umaknil vso gradbeno mehanizacijo. Odločili so se, da bodo na MOL vložili odškodninske zahtevke. Mesečna odškodnina naj bi po izvedeniškem mnenju znašala 1,5 milijona evrov, je pojasnil Štrafela.