Finski proizvajalec vozil Patria je svoje oklepnike AMV 8x8, preden je uspel v Sloveniji, prodal na Poljskem. Kupili so 690 vozil za 1,3 milijarde evrov. Podatki, ki so v Sloveniji skriti, so na Poljskem objavljeni.

Slovensko obrambno ministrstvo ne želi povedati, koliko posamičnih tipov oklepnikov (poveljniški, minometni...) so kupili, niti ne povedo, kakšen bo tempo dobav po letih. Polkovnik Dragan Bavčar, ki je bil vodja pogajalske skupine, je rekel, da so ti podatki poslovna tajnost. Ko smo v neformalnem pogovoru uslužbencu Patrie kasneje navrgli, da je glede njih veliko skrivnosti, nam je odvrnil: "That was not our choice!" (To ni bila naša izbira!)

V sosednji tabeli objavljamo, kako pregledno posluje Patria na Poljskem in kako v Sloveniji. Za primerjavo dodajamo še podatke iz poslov Patrii konkurenčnega podjetja Styer. Kot vidimo, so zgolj v Sloveniji podatki o številu kosov posameznega tipa oklepnikov tajni. Skrivnostnost bi lahko bila povezana s politično usodo ministra Erjavca.

Toda po besedah Erjavca je Patria tista, ki zahteva tajnost. Na zadnji seji odbora za obrambo je celo rekel, da je on pri Patrii dosegel, da ni prav vse opredeljeno kot poslovna tajnost. Ali je to res, smo včeraj vprašali Patrio in zaprosili za pojasnila, zakaj ravnajo različno na Poljskem in v Sloveniji. Odgovore so nam obljubili v naslednjih dneh. Medtem bomo preverili, kako bi skrivanje podatkov koristilo ministru Karlu Erjavcu.