"Minister ni držal besede," je dejal Kontič. Zdaj zahtevajo striktno izvajanje partnerske pogodbe, podaljšanje javne razprave za tri mesece in spremembo temeljne zasnove zakona.

Uvajanje tržnih mehanizmov

SD med drugim moti jemanje pooblastil občin pri podeljevanju koncesij.

Svetovalka predsednika SD za zdravstvo Julijana Bizjak Mlakar je poudarila, da je zakon tipičen primer uvajanja tržnih mehanizmov v zdravstvo. Predlog je po njenih besedah tehnični predpis, ki omogoča poceni in dokončno razdelitev programov in premoženja zdravstvenih domov ter bolnišnic. SD med drugim moti jemanje pooblastil občin pri podeljevanju koncesij, manjkajo pa tudi merila, po katerih bi smeli koncesijo podeliti le v primeru, ko javni zavodi programov ne bi mogli izvajati ali pa bi jih zasebnik ob najmanj isti kakovosti izvedel ceneje. Bizjak Mlakarjeva v tem vidi razsipno trošenje javnih sredstev, opozorila pa je tudi, da zakon diskriminira javne zavode, namesto da bi jih oblast krepila.

Priprava "temeljev"

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva pa opozarjajo, da še ni pripravljen nacionalni program zdravstvenega varstva, manjkajo pa tudi strategija, mreža izvajalcev ter spremembe in dopolnitve zakona o zdravstveni dejavnosti. Zahtevajo, da se ti dokumenti pripravijo, saj bi morali "najprej postaviti temelje", je poudarila predsednica sindikata Nevenka Lekše. Dodala je, da pisci zakona nesramežljivo razglašajo, da bo zdravstvo po novem tržna dejavnost, čeprav tržno usmerjeno zdravstvo zdravstveni sistem draži in prispeva k razslojevanju ljudi, pri čemer jim pritrjuje tudi Mednarodna organizacija dela. Lekšetova je opozorila tudi na odvzemanje statusa javnega uslužbenca zdravnikom specialistom.