Dokument o prikrivanju spolnih zlorab

Največ prahu je dvignila objava dokumenta, ki ga je Joseph Ratzinger sestavil še preden je postal papež in predvideva tajnost in diskretnost v primeru spolnih zlorab otrok med duhovniki. Sporni dokument, ki se imenuje "Crimen Sollicitationis", je bil napisan že leta 1962 in vsebuje navodila duhovnikov, kako se obraniti obtožb spolnega zlorabljanja otrok.

V BBC-jevem dokumentarcu nastopa tudi duhovnik Tom Doyle, ki so ga pregnali iz Vatikana, ker je nasprotoval prikrivanju spolnih zlorab otrok in zatrjuje, da je namen dokumenta prikrivanje zlorab in zastraševanje žrtev.

Cerkev protestira

Predvajanje dokumentarca je v Katoliški cerkvi v Veliki Britaniji sprožilo val ogorčenja, saj menijo, da gre za namerno širjenje laži in diskreditiranje papeža. Škof Vincent Nichols iz Birminghama je BBC obtožil klevetanja papeža in napačne interpretacije omenjenega dokumenta.

Protestno pismo BBC-ju je poslal tudi kardinal Murphy O'Connor, na televizijski hiši pa vztrajajo, da so vse navedbe v dokumentarcu resnične in podprte s konkretnimi dokazi.