Papeževa pobuda

Sprejem veleposlanikov v letni papeževi rezidenci je bil organiziran na papeževo pobudo, ki jo je Vatikan najavil z velikim pompom, zaradi česar so včerajšnji kratek sprejem neposredno prenašale tudi arabske televizije. Po kratkem nagovoru svetega očeta, skupinski fotografiji vseh udeležencev in rokovanju z diplomatskimi in verskimi predstavniki Irana, Iraka, Tunizije in mnogih drugih držav so številni med njimi, ki so še pred tednom dni papeža obtoževali, da je z govorom v Regensburgu žalil Mohameda in islam, včeraj zagotovili, da je incident zaključen.

Vatikan je, potem ko je papež pred dobrim tednom med nedeljskim Angelusom izrazil obžalovanje zaradi odziva muslimanskega sveta, še pospešil mirovno ofenzivo. Ne da bi se neposredno opravičil, kot so zahtevali nekateri, predvsem iranski verski predstavniki, je Vatikan v boj poslal svoje nuncije, ki so vsem "prizadetim" razlagali pomen papeževih besed, medtem ko so na vatikanskih spletnih straneh začeli objavljati papeževa sporočila tudi v arabščini. Morda zato, da ne bi prišlo do novega nesporazuma, je papež včeraj veleposlanike, kot tudi predstavnike muslimanskih skupnosti v Italiji, nagovoril v francoščini (znamenito predavanje v Regensburgu je bilo podano v nemščini), za medije pa je bil pripravljen tudi prevod v arabščino.

Opozorila Vatikanu

Volk sit in koza cela? Opozorilo Vatikanu je prišlo včeraj z egiptovske strani: Magdi Allam, znani komentator milanskega časnika Corriere della Sera in svetovalec italijanskega notranjega ministrstva, egiptovski emigrant, je Vatikan opozoril, da skupinska slika iz Castelgandolfa ne rešuje problema v celoti, saj mnogi diplomatski in verski predstavniki, ki so se tam zbrali včeraj, ne predstavljajo dejansko muslimanov, ki so še do včeraj zažigali papeževe podobe.

Allam opozarja na problem reprezentativnosti islama in priznavanja verskega pluralizma v njem. "Bilo bi napačno, če bi Vatikan udeležence včerajšnjega sprejema povzdignil v legitimne predstavnike islama, preko katerih namerava Sveti sedež vzpostaviti dialog z muslimanskim svetom," trdi komentator, sicer laik, toda velik poznavalec islama in njegove zgodovine.

"Bila bi velika napaka, če bi Vatikan te 'veleposlanike', ki so včeraj papežu oprostili zmoto, zdaj jemal kot pogajalce tistih držav, gibanj in muslimanskih skupin, ki se bodo čutili popolnoma zadoščene šele takrat, ko se bodo vsi kristjani, s papežem na čelu, spreobrnili v islam," zaključuje Allam.