Ko ga je ob koncu kratkega nastopa predsednica senata sodnica Barbara Trebec Debeljak povprašala, ali ima zaradi prihoda na sodišče kakšne stroške, je Anton Plut s povzdignjenim glasom to potrdil. "Imam ogromno škodo, kakšnih 130.000 do 140.000 tolarjev, ker sem moral zaradi prihoda na sodišče danes zapreti svojo avtomehanično delavnico."

"Ljubica bi bila lahko še živa"

Tako nismo izvedeli, ali Plutovemu bratu res kdo grozi, kot trdi obtoženec, ki še vedno vztraja, da ga je v umor Ljubice Ulčar in poskus umora njenega moža Mirka Ulčarja prisilil nekdanji pajdaš Hubert Ocvirk. Prav Ocvirk naj bi menda stal za grožnjami Plutovemu bratu in tudi očetu, vse skupaj pa naj bi bilo sporočilu Plutu, naj pazi, kaj govori na sodišču.

Kljub temu je Silvo Plut, ki so ga včeraj znova zaslišali, za vse skupaj še enkrat okrivil Ocvirka, ki naj bi imel "nekakšen dogovor z Ulčarjem", ponovil pa je tudi, da je bil usodnega jutra poleg zakoncev Ulčar in njega v hiši še nekdo, ki je Mirku prerezal vrvi na rokah, da je lahko pobegnil. "Če Mirko ne bi pobegnil, bi bila Ljubica še živa," je izjavil Plut, kaj natanko je mislil s tem, pa sodnemu senatu ni pojasnil.

Najbolj šokanten del tokratnega sojenja je nastopil, ko so v sodni dvorani zavrteli posnetek Učarjevega klica na pomoč, ko je takoj po okrutnem zločinu na Dolgem Brdu 24. februarja zgodaj zjutraj iz hiše svojega soseda na telefonsko številko 113 poklical policiste. Pretresljiv posnetek se začne s kričanjem, ko poskuša moški v očitnem smrtnem strahu dežurnemu policistu pojasniti, kaj se dogaja. "Plut mi kolje ženo, prosim, pridite hitro, pomagajte," je mogoče iz na trenutke precej nerazumljivega, a izredno pretresljivega posnetka razbrati Ulčarjev glas.

Pogovor s policistom je zaradi očitnega šoka potekal precej zmedeno, med drugim pa je Ulčar jasno povedal, da ju je napadel Silvo Plut in da je to storil sam. Tako je posnetek na trhle noge postavil Plutovo trditev, da je bil takrat v hiši še nekdo drug. Po pretresljivem posnetku je v sodni dvorani zavladala mučna tišina, ki jo je prekinila predsednica senata s pojasnilom, da bi si morali tokrat ogledati tudi video posnetek s kraja zločina, vendar zaradi tehničnih težav to ni mogoče.

Brez javnosti

Posnetek bodo tako predvajali na nadaljevanju sojenja prihodnji petek, ob tej odločitvi pa je Plut presenetil z zahtevo, naj se javnost pri tem izključi. Ali se bo to tudi zgodilo, bodo odločili na sojenju, na katerem bodo na zahtevo Plutovega odvetnika Andreja Žabjeka še enkrat zaslišali tudi Mirka Ulčarja. Ta naj bi pojasnil, kako se je lahko rešil menda zelo trdno zvezanih vrvi na rokah in ali mu je pri tem kdo pomagal.

Včeraj smo sicer izvedeli tudi, da je mati pokojne Ljubice Ulčar Ivanka Kostanjevič zaradi izgube hčerke proti Plutu vložila odškodninski zahtevek v višini dvesto milijonov tolarjev. Obtoženec je to pospremil z besedami, da naj plača tisti, ki ga je prisilil v takšno dejanje.