Po dveh neuspelih poizkusih je Luki Dončiću z Dallasom le uspelo. V končnici lige NBA so izločili LA Clippers. Moštvo iz Kalifornije je v sezoni 2019/20 moštvo iz Teksasa s 4:2 v zmagah premagalo v prvem krogu, kot tudi v naslednji, a takrat s 4:3. »To pot imamo v moštvu Irvinga,« je Luka Dončić pred začetkom serije odgovoril na vprašanje, zakaj bi utegnil tokrat napredovati Dallas. In ni se uštel. Kyrie Irving od prihoda v Dallas doživlja košarkarski preporod, v katerega je verjel malokdo. Ko proti LA Clippers ni šlo slovenskemu zvezdniku, je prevzel vajeti igre v svoje roke, rezultat pa je napredovanje moštva v drugi krog končnice. Tam ga čaka najboljša ekipa rednega dela v zahodni konferenci Oklahoma, ki je v prvem krogu s 4:0 odpravila New Orleans.

Prav odlično razumevanje med Dončićem in Irvingom je ključno, da je Dallas v zaključku sezone ujel odlično formo, ki jo je očitno prenesel tudi v končnico. Hkrati pa so v ospredje stopili tudi ostali igralci, ki so v preteklosti pogosto zatajili. »Enostavno je igrati ob Luki. Hkrati moraš biti samozavesten, saj lahko ob takem geniju hitro padeš v njegovo senco. A pri nas ni pomembno, kdo je prvi igralec, kdo drugi. Smo moštvo. Zmagujemo in izgubljamo skupaj. To poudarjamo ves čas in se tega držimo. Smo moštvo, v katerem ima vsak točno določeno vlogo. Vsak ima svojo odliko, s katero pripomore k uspehom. Ko sva z Luko vroča in nama sledijo tudi ostali soigralci, potem nas je težko ustaviti. Izven igrišča pa se zavedam, da gre za 25-letnega mladeniča, zato se trudim, da okoli njega vlada pozitivna klima, da se veliko šalimo in smejemo. Ob tem pa je tudi novopečeni oče, kar je še ena tema več, o kateri se pogovarjava,« je pojasnil Kyrie Irving. Da se je z 32-letnim v Avstraliji rojenim Američanom dobro ujel, je potrdil tudi Luka Dončić. »Privilegij je imeti takšnega človeka v ekipi. Ob njem uživam na igrišču in izven parketa. Ves čas je pozitivno naravnan. V njem ni niti trohice negativnosti, kar je neverjetno. Izjemno blagodejno vpliva na ekipo in veseli smo, da ga imamo.«

Z 29,8 točke, 9,5 asistence in 8,8 skoka na tekmo je bil Dončić najboljši strelec, podajalec in skakalec svojega moštva na šestih tekmah proti LA Clippers, čeprav v nobenem trenutku ni bil stoodstotno pripravljen. Sprva se je spopadal z boleznijo, v prvi četrtini tretje tekme pa si je zvil še koleno, a je vseeno stisnil zobe in igral. Čeprav je večkrat poudaril, da koleno ni v dobrem stanju, bo tudi na naslednjih tekmah šel preko bolečin, če se ne zgodi kaj nepredvidljivega. Celotna situacija pa lahko še kako skrbi Košarkarsko zvezo Slovenije. Člansko reprezentanco med 2. in 7. julijem namreč čakajo kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Parizu, selektor Aleksander Sekulić pa največ stavi ravno na Dončića. A njegov nastop v Pireju v Grčiji prav zaradi poškodbe kolena ni več tako zanesljiv, kot se je zdelo še pred kratkim. »Jasno je, da se stanje s kolenom ne bo izboljšalo. Zvin kolena se pozdravi le s počitkom, kar pa trenutno ne pride v poštev, saj so pred nami izjemno pomembne tekme. Morda bo čas za počitek prišel poleti,« je z razočaranjem na obrazu tamkajšnjim novinarjem pojasnjeval Dončić in s tem sprožil glasen alarm pri KZS.