»Zaradi geopolitičnih sankcij letno izgubimo okoli 32 milijard evrov, zaradi padajočih cen nafte pa letno še okoli dodatnih 75 milijard evrov,« je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti na ekonomskem forumu izpostavil finančni minister Anton Siluanov. Sankcije EU in ZDA ruskemu gospodarstvu onemogočajo dostop do mednarodnega trga kapitala in tehnologije.

»Zahod nedvoumno kaže, da ne želi prisiliti Rusije v spremembo politike, doseči želi spremembo režima,« je v soboto ruski zunanji minister Sergej Lavrov po poročanju AFP obtožil Zahod. Po njegovih besedah nekateri politiki v zahodnih državah izjavljajo, da je proti Rusiji treba uvesti sankcije, ki bodo uničile njeno gospodarstvo in izzvale proteste.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je včeraj ZDA in EU očital hinavščino, saj da je Rusija kot partner zanju sprejemljiva le, če se vede v skladu z njihovimi predstavami. V intervjuju za tiskovno agencijo Tass je poudaril, da sicer gospodarske sankcije Zahoda, padajoča cena nafte in vrednosti rublja nimajo nikakršnega katastrofalnega vpliva na rusko gospodarstvo. Kar sicer ni čisto res. Sankcije namreč odločilno vplivajo na vrednost ruske valute in tamkajšnjo inflacijo.