Nogometaši Maribora so včeraj spet vstopili v drug svet. V njem bodo vse do današnje noči oziroma jutrišnjega jutra. Potem se bodo spet vrnili v realnost slovenske lige, v kateri jim gre presenetljivo precej slabše kot v ligi prvakov. V teh urah lahko uživajo v žarometih najbolj prestižnega klubskega tekmovanja na svetu. In to ne kjerkoli, ampak v Londonu na Stamford Bridgeu, kjer bodo drevi ob 20.45 začeli tekmo tretjega kroga proti Chelseaju.

Slovenski prvaki so se včeraj zjutraj na letalo odpravili s težko prtljago. Ne le s športno opremo, ampak tudi s popotnico bolečega poraza proti Celju ter še bolj neprijetnih dogodkov pred in po sobotni tekmi, ko je športni direktor Zlatko Zahović kritiziral nogometaše. Prihodnje tekme bodo pokazale, ali je Zahović le zanetil iskro, ki je včasih potrebna v nogometni ekipi, da gre voz navzgor, ali so problemi resnejši. Prav gotovo pa danes podobnih težav, kot jih imajo v slovenski ligi, ne bo. Motivacija, s katero imajo probleme doma, bo zagotovo na najvišji ravni. To bo bencin za mariborske nogometaše, ki so pred eno največjih tekem v življenju. Če kaj pomenijo dosedanje izkušnje, potem se vijoličnim ni treba bati, da bi proti Chelseaju razočarali. Tudi pred tekmo s Schalkejem so, na primer, v slovenski ligi razočarali (remizirali so z Radomljami), pa potem igrali izvrstno. Ni ga Mariborčana, ki si ne bi želel, da bi se zgodba ponovila. Remi bi bil namreč velik kot Triglav, čeprav so Mariborčani zelo ambiciozni in pred vsako tekmo ponavljajo, da vedno ciljajo na zmago.

Eden teh je Marko Šuler, ki je po sobotni tekmi, ko je šlo za nohte, dobil tudi nalogo glasnika slačilnice. »Nikoli nisem rekel, da bom kakšno tekmo dobil ali zmagal. Toda vsako začnem, da bi zmagal. Čaka nas poslastica. Vemo, kako igra Chelsea in v kakšni formi je. Skušali bomo vzeti, kar se bo dalo. Včasih mi pred tekmo niti točka ni dovolj, proti Schalkeju mi ni bila ne pred tekmo ne po njej,« je dejal branilec s Koroške, ki mu ne bo treba pokrivati trenutno najboljšega napadalca Chelseaja Diega Costa, ki bo manjkal zaradi poškodbe. »Imam rad velika imena, bolj zveneča so, večji izziv je. Ne glede na to, kdo bo igral v napadu Chelseaja, bom motiviran,« se Šuler ni razveselil nesreče tekmeca. Bolj zadovoljen, ker Costa ne bo igral, je trener Ante Šimundža. Ta pravi, da so se o dogodkih zadnjih dni pogovorili in da so osredotočeni le še na Chelsea. Maribor bo skušal nadaljevati niz neporaženosti na evropskih pokalih. V tej sezoni na evropskem prizorišču (v ligi prvakov oziroma kvalifikacijah za ligo prvakov) še ni izgubil, še posebno pa so se slovenski prvaki izkazali na gostovanjih, kjer so blesteli proti Schalkeju, Celticu in Maccabiju iz Tel Aviva. Na zadnjih sedmih evropskih gostovanjih so izgubili le enkrat.

Če se bo Chelsea predstavil v takšni podobi kot na večini tekem v tej sezoni, se Mariboru obeta peklenskih 90 minut. Trener modrih Jose Mourinho je vse kocke zložil na primerno mesto, rezultati pa so že vidni. Chelsea v tej sezoni še ni izgubil. Zadnji poraz je doživel 30. aprila v polfinalu lige prvakov proti Atleticu. Trije nogometaši španskega prvaka, ki so takrat slavili na kultnem Stamford Bridgeu, so zdaj pomembni člani modre ekipe. Vratar Thibaut Courtois, bočni nogometaš Felipe Luis in Costa so sestavljali hrbtenico Atletica, nato pa prestopili k Chelsaju.

Mourinho je sestavil raznovrstno ekipo. Na voljo ima dovolj nogometašev z različnimi značilnostmi, zato brez težav lahko menja slog igre. V tej sezoni se je že predstavil s povsem obrambno taktiko, prav tako pa tudi z napadalno. Vse je v pragmatičnem Mourinhovem slogu. Drevi bo glede na moč tekmeca bržčas v igro poslal več kreativnih nogometašev, med katerimi blesti Cesc Fabregas. Katalonec je ena pomembnih okrepitev, ki so v klub prišle dovolj zgodaj, da so imeli na pripravah čas v miru izpiliti vse različice.

Pred tekmo z Mariborom iz Portugalčevih besed ni mogoče zaznati bahavosti, ampak spoštovanje. »Ljudje so mislili, da bo imel Maribor po dveh krogih lige prvakov nič točk, a je dobil po eno proti Sportingu in Schalkeju, proti kateremu so dosegli natanko enak izid kot mi, le da oni v gosteh, mi doma. Maribor ni izgubil nobene od osmih tekem v tej sezoni. Preučil sem tekmeca in vem, zakaj ni izgubil. Na igrišče bom poslal najmočnejšo ekipo. Mariborčane spoštujem,« je dejal Jose Mournho. Kakšno besedo bo lahko izmenjal z znancema Zlatkom Zahovićem in Miranom Pavlinom, ki ga je treniral pri Portu.