Tekmo v Novigradu so presenetljivo bolje začeli nogometaši Rijeke, ki so tudi povedli z 1:0. Po zaostanku se je v vrste gostov naselila nejevolja in na igrišču je prišlo do nekaterih grobih in nešportnih prekrškov z njihove strani. Po enem od takšnih je malo pred koncem prvega polčasa rdeči karton dobil Seko Fofana, ker je brcnil nasprotnika, nato pa je sledil zaplet. Na igrišču je zavrelo med nogometaši, na zelenico pa je vkorakal tudi trener Cityja Patrick Vieira in po krajšem pogovoru s sodnikom sklenil, da je City zaključil s tekmo. Legendarni Francoz je na začudenje vseh svoje varovance poklical z igrišča in jih odpeljal v slačilnico.

Kot so kasneje pri Cityju zapisali v sporočilu za javnost, naj bi Vieira to storil, ker je bil Fofana žrtev rasističnega žaljenja s strani nasprotnika, zato naj bi tudi odreagiral z brco, ki mu je prinesla rdeči karton. Trener mladinske zasedbe je sklenil, da v takšnem okolju njegovi varovanci ne bodo igrali in poslušali žaljivk, zato jih je odpeljal z igrišča.

»Manchester Cityjeva ekipa do 21 let je danes igrala tekmo proti HNK Rijeka, tekma pa je bila prekinjena zaradi domnevnih rasističnih žalitev do enega naših igralcev, Seka Fofane, s strani nasprotnikove ekipe. Zaradi incidenta ob koncu prvega polčasa tekme v Novigradu, je trenerski štab Cityja sprejel odločitev, da moštvo odpelje z igrišča in odpove tekmo. Odgovorni iz našega kluba so v stiku z organizatorji in tudi hrvaško nogometno zvezo, da se dogodek podrobno razišče,« so zapisali pri Cityju.

Pri Rijeki ne poznajo razlogov za takšno potezo Vieire

Pravih dokazov, ali je bil Fofana res žrtev rasističnih žaljivk ali ne, vsaj zaenkrat še ni, so pa takšne obtožbe že zanikali pri Rijeki. »Trener Citjya Patrick Vieira je prišel na igrišče, nekaj razpravljal s sodnikom, nato pa na začudenje dobro popolnjenih tribun stadiona v Novigradu potegnil svoje moštvo z igrišča. Razlogi za takšno potezo so znani samo njemu. Morda je pričakoval nasprotnika, proti kateremu bo City z lahkoto dominiral, uigraval svoje moštvo in zlahka zmagal, kar pa proti tej zasedbi Rijeke ni bil slučaj,« je o dogodku, ki je tudi v angleških medijih dvignil kar nekaj prahu, kmalu po tekmi dejal Ranko Buketa, član strokovnega štaba Rijeke.

Rijeka se že več let bori proti rasizmu, sodeluje pa tudi z nigerijsko nogometno šolo

»Neargumentirane namige o domnevnih rasističnih žaljivkah, ki jih je na spletu objavil City, odločno zavračamo. Želimo pa tudi pokazati na dejstvo, da smo imeli na tej tekmi v svojem moštvu tudi 6 igralcev iz Nigerije. Gre za člane nogometne akademije v nigerijski prestolnici Abuji, ki zadnji dve leti trenirajo skupaj z našimi igralci, v mestu Reka in klubu pa so v v tem času odlično sprejeti, naučili so se tudi hrvaškega jezika in pri nas še nikoli niso doživeli kakršnekoli neprijetnosti s strani soigralcev, kar lahko tudi samo potrdijo. Želimo še poudariti, da že leta podpiramo kampanje proti rasizmu in vsak izpad takšne vrste ostro obsojamo. Zaradi vsega navedenega smo neprijetno presenečeni nad težkimi in neargumentiranimi obtožbami, ki so nas doletele in jih v celoti zavračamo,« pa so danes zapisali v sporočilu za javnost pri reškem klubu.