Potem ko se je konvoj z nemškimi nogometnimi junaki stežka prebil do Brandenburških vrat, saj so bile ulice polne navijačev, so igralci na odru pripravili kratek program; razdelili so se v več skupin, vsaka je nastopila s krajšo točko, večinoma so imele glasbeno podlago.

Zdaj so se pojavili očitki, da so šli Miroslav Klose, Andre Schürrle, Shkodran Mustafi, Mario Götze, Roman Weidenfeller in Toni Kroos nekoliko predaleč pri izvedbi svoje točke. Poimenovali so jo »ples gavčev«, videti pa je bila tako, da so najprej s sklonjenimi hrbti zaplesali po odru in pri tem prepevali "tako gredo gavči, gavči gredo tako", potem pa so se dvignili in z visoko dvignjenimi rokami dokončali refren z "Nemci pa gredo tako, tako gredo Nemci."

Nekateri uporabniki socialnih omrežij so takšno ravnanje že označili za "gauchogate", tudi nemški spletni mediji pa menijo, da so šli nogometaši pri tej točki nekoliko predaleč in da so bili morda tudi žaljivi.

Argetninski radio: »To je bilo odurno in nacistično«

Tudi v Argentini niso bili navdušeni: radio Continental de Buenos Aires je obnašanje šesterice označil za odurno in nacistično, športni časnik Ole pa je bil bolj mil in je dogodek označil zgolj za polemičnega.

Predsednik DFB: Le spontana zamisel zaradi čustev in veselja

Na dogajanje se je odzval tudi predsednik nemške nogometne zveze (DFB) Wolfgang Niersbach. Svoje nogometaše je vzel v bran in poudaril, da ni šlo za namerno žaljenje, temveč zgolj za spontano zamisel ob pogledu na množico navijačev.

"Vem, da je bila zamisel nogometašev spontana in je nastala zaradi velikih čustev in veselja. Vem, da so vsi pravi športniki, ki se niso imeli namena norčevati iz tekmecev, ampak se zgolj poveseliti z navijači," je dejal Niersbach. Dodal je, da bo svojemu kolegu na argentinski strani Juliu Grondoni tudi pisno pojasnil, da dejanje ni bilo mišljeno žaljivo.