Atletico in Barcelona sta se včeraj pomerila že petič v tej sezoni, prvič pa se tekma ni končala z remijem. Z golom Kokeja, ki je padel že ob koncu 5. minute, je Atletico prišel do tako želene zmage proti katalonskemu tekmecu, ki je na Vicente Calderonu padel prvič po štirih letih, za Barcelono pa je poraz pomenil, da je prvič po letu 2007 ne bo v polfinalu lige prvakov.

»To je spektakularno. Igrali smo fenomenalno. Vse je bilo popolno. Sedaj je za nas meja le nebo. V polfinalu smo po 40 letih … sanjajmo še naprej. Izločili smo eno najboljših, če ne kar najboljšo ekipo, a tudi v polfinalu nas čaka težko delo,« je po tekmi žarel od veselja Koke.

Nemočno zaletavanje v previsok obrambni zid Atletica, kje je bil Messi?

Čeprav je imela Barcelona ponovno večino časa žogo v svoji posesti, pa je bila v napadu precej nenevarna, saj se je vselej znova zaletela v obrambni zid Atletica, ki je bil tokrat zanjo previsok, precej lepše priložnosti pa je imel Atletico, ki bi lahko tekmo že pred koncem odločil z drugim golom, a je Pinto (in trikrat okvir vrat) nekajkrat rešil goste. Diego Simeone je dobro pripravil svoje varovance na težkih 90 minut, njegove napotke pa so dosledno upoštevali, kar jim je ob fanatičnem pristopu in nepopustljivem boju za vsako žogo tudi prineslo želen uspeh, ki so se ga verjetno veselili še dolgo v noč.

Atleticu je uspelo povsem onemogočiti ključne igralce Barcelone, saj so s pritiskom na Xavija in Andresa Iniesto preprečevali, da bi ideologa katalonske igre uspela svojim soigralcem pripraviti kaj več kot le redke priložnosti, v napadu pa so Madridčani večkrat uspeli prebiti ranljivo in s poškodbami močno načeto obrambo nasprotnika.

Povsem neviden in nerazpoložen pa je bil včeraj tudi prvi zvezdnik gostov Lionel Messi, ki na polovici Atletica ni imel skoraj nič prostora za prosto gibanje, o njegovi predstavi za pozabo pa veliko pove tudi podatek, da je pretekel le 6,8 kilometra, kar je bilo najmanj v ekipi Barcelone, če ne štejemo vratarja Pinta. Največ je na tekmi pretekel Atleticov junak Koke (12,2 kilometra), ki je pretekel skoraj enkrat več od Argentinca.

(Foto: Reuters)

Simeone z mislimi že pri naslednji tekmi

»Smo zelo veseli in srečni, da smo uspeli premagati tako izjemno ekipo, ki ima bogato zgodovino. Smo mirni, saj vemo, da to še ni konec poti in moramo se osvežiti in ponovno zbrati, saj nas v nedeljo že čaka naslednja pomembna tekma. Barceloni smo pustili posest žoge na sredini igrišča, a smo močno pritiskali na njene igralce. Ko smo izgubili žogo, smo vselej trdo delali, da se nam to ni maščevalo, predvsem pa smo danes dobro pritiskali na Xavija in Iniesto in jima onemogočali, da bi imela dovolj časa za razmislek. Prvih 20 minut tekme smo odigrali res perfektno, potem pa se je prebudila tudi Barcelona in imela nekaj priložnosti, a nam je uspelo zadržati prednost,« je po tekmi dejal presrečni Simeone, ki je v argentinskem dvoboju trenerjev tokrat povsem nadigral rojaka na klopi Barcelone.

Kako dolgo bodo še vztrajali s »tiki-tako«?

»Rezultati se zgodijo z razlogom. Atletico je bil tokrat boljši in dosegel je zadetek. Mi smo imeli prav tako nekaj priložnosti in le en naš gol bi spremenil potek tekme. V določenih obdobjih tekme nam zaradi igre nasprotnika ni uspevalo tisto, kar smo želeli, saj je Atletico postavil veliko igralcev pred svoj kazenski prostor in se zelo dobro branil, kar nam je povzročalo velike težave pri iskanju prostora za igro. Danes smo igrali na enak način kot v zadnjih desetih letih, ki nam je prinesel veliko uspehov, a tokrat ni šlo. Atletico je bil veliko boljši v prvih 20 minutah, potem pa smo tudi mi prišli do nekaterih priložnosti. Po izpadu smo zelo razočarani, saj smo imeli v tem tekmovanju velika pričakovanja. Sedaj se moramo usesti in pogovoriti ter pozabiti na poraz, saj ostajamo v igri za lovoriko še v dveh tekmovanjih,« je po porazu dejal strateg Barcelone Gerardo Martino.

»Tata« Martino je sicer pred tekmo storil nekaj sprememb v postavitvi igralcev, a Barcelona je ostala zvesta svoji prepoznavni igri z nešteto kratkimi podajami, ki pa več kot očitno ni več tako učinkovita kot v preteklosti, sploh na takšnih tekmah, kjer se tekmec postavi v obrambo in s fizično igro povsem onemogoči šibke napadalce Kataloncev, na drugi strani pa ob slabi obrambi Barce spretno izkorišča svoje priložnosti. Ker gostje včeraj niso imeli drugih rešitev, so bili obsojeni na neuspeh, saj je bilo videti, kot da bi lahko tekma trajala v nedogled, pa bi še vedno zmagal Atletico. Podobno se je Barceloni v ligi prvakov v zadnjih letih zgodilo že proti Interju, Chelseaju in tudi Bayernu, zato je le vprašanje časa, kdaj bodo Katalonci uvideli, da je čas za menjavo sloga igre ali pa vsaj za vpeljavo nujno potrebnih sprememb, kadar naletijo na takšnega nasprotnika.

Xavi: Ne vem, če si je Atletico zaslužil zmago

Kljub temu, da je večina tistih, ki so včeraj gledali srečanje v Madridu, enotnih, da je Atletico zasluženo izločil Barcelono, pa po tekmi v to ni bil najbolj prepričan kapetan Barcelone Xavi, ki meni, da bi morali s soigralci izvleči vsaj podaljšek. »Ne vem, če si je Atletico zaslužil to zmago. Imeli smo kar nekaj priložnosti, da bi rezultat vsaj izenačili. Zapravili smo štiri ali pet takšnih priložnosti, iz katerih ponavadi zadenemo. Mislim, da smo si zaslužili vsaj remi, ki bi tekmo peljal v podaljške,« je dejal Xavi.