Nepremičnine, ujete v stečajnih postopkih in z neurejenimi zemljiškoknjižnimi vpisi, so bile v preteklosti že večkrat tarče upnikov propadlih podjetij. Lastnike nepremičnin, ki so te sicer plačali, a zamudili z vpisom v zemljiško knjigo, je lahko ogrozil tudi kupec terjatve propadlega podjetja, ki je plačilo nato terjal z vpisom izvršbe na nepremičnino.

Ob tem se postavlja vprašanje, kako jim uspe v postopkih, nad katerimi bedijo sodišča, najti na prvi pogled nepomembne terjatve brez zagotovljenega poplačila in kako nepremičnine z neurejenimi zemljiškoknjižnimi vpisi. Ob tem ni izključeno, da sodeluje v teh poslih več povezanih oseb, med njimi tudi upravitelji z notranjimi informacijami in lastniki propadlih podjetij.

Tik pred začetkom stečaja Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG) leta 2011 so kupci nepremičnin od danes propadlega gradbinca, ki za svoje nepremičnine v Ljubljani, Litiji, Grosupljem, na Vrhniki, v Domžalah in drugod niso imeli urejenih vpisov v zemljiško knjigo, tako trepetali pred podjetjem Vozila Gorica. To je imelo namreč na več sto nepremičninah GPG vpisano predznambo pridobitve hipoteke oziroma lastninske pravice. Te naj bi temeljile na tri milijone evrov visoki terjatvi do GPG, ki jo Vozila Gorica zdaj terjajo v stečaju gradbinca, način, kako so prišli do te terjatve, pa je zavit v meglo.

Podjetje Vozila Gorica je dejansko že leta 2002 končalo v stečaju. Šest let kasneje, natančneje junija 2008, je pravno osebo za vsega 5000 evrov kupilo podjetje Portfelj Prima, ki ga vodi Peter Kodermac in se ukvarja z upravljanjem premoženja. Takratna stečajna zakonodaja je namreč omogočala ločitev stečajne mase od pravne osebe in slednja se je lahko v stečaju prodala brez obveznosti, a tudi brez terjatev. A že istega leta je Kodermac v bilanci Vozil Gorica izkazal za več kot tri milijone evrov poslovnih terjatev. Kdaj je ugotovil, da je z nakupom pravne osebe Vozila Gorice za vsega 5000 evrov dobil tudi za tri milijone evrov terjatev do GPG, Kodermac ni želel pojasniti, ker da bodo vse pojasnili v sodnem sporu.

Kot izhaja iz javno dostopnih podatkov, naj bi terjatve do GPG temeljile na pravnomočni sodbi iz leta 2008. Takrat naj bi sodišče v sporu med podjetjem GPG in podjetjem Vozila Gorica namreč odločilo v prid slednjemu, šlo pa naj bi za spor okoli dobave vozil, ki naj bi jih GPG od podjetja Vozila Gorica naročil, še preden je to končalo v stečaju. Na podlagi omenjene sodbe naj bi podjetje Vozila Gorica, zdaj že pod vodstvom Kodermaca, leta 2008 z GPG pod vodstvom Borisa Dolamiča podpisalo pogodbo, s katero naj bi GPG z več sto nepremičninami pobotal terjatev in ki je vsega dva dni po podpisu postala pravnomočna.

Ob tem bode v oči predvsem dejstvo, da v tem primeru v šest let trajajočem stečaju podjetja Vozila Gorica nihče ni opazil tri milijone evrov vredne tožbe, ki se je kmalu po tem, ko so prodali »lupino podjetja«, iztekla njim v prid. Poleg tega kupec pravne osebe v postopku stečaja po takratni zakonodaji ni pridobil pravice do njenega premoženja, kar bi pomenilo, da pripadajo vse morebitne ugotovljene terjatve upnikom podjetja Vozila Gorica in ne njegovim novim lastnikom. »Trije milijoni evrov pripadajo nam, ker bomo dokazali, da je škoda nastala po tem, ko smo kupili Vozila Gorica,« je s pojasnili skop Kodermac. A ob tem velja poudariti, da je terjatev, ki jo je Kodermac prijavil v stečajno maso GPG, sestavljena iz vsega nekaj več kot 100.000 evrov glavnice, medtem ko je prijavljenih zamudnih obresti za kar slabe tri milijone evrov.

Septembra letos je stečajna upraviteljica GPG Melita Butara proti Kodermacu in Dolamiču vložila kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja. Butara terjatev podjetja Vozila Gorica, ki sicer dejansko ne posluje že vse od leta 2008, prereka, prav tako ločitvene pravice na nepremičninah. Kot je zapisala Butara, je podlaga, torej pogodba, za izvršbo sporna oziroma neverodostojna, poleg tega je drugim upnikom na teh nepremičninah priznana izločitvena pravica. Iz januarja letos objavljenega končnega seznama preizkušenih terjatev GPG izhaja, da prereka podjetje Vozila Gorica še vedno izločitvene pravice upnikov GPG, med drugim več podjetjem, občinam in tudi fizičnim osebam. »Za nepremičnine fizičnih oseb, za katere se izkaže, da so nepremičnino, to je stanovanje, dejansko kupili, ne bomo ugovarjali. Tako smo naredili že v dveh primerih, ostaja odprt le še en primer,« pravijo v podjetju Vozila Gorica, kjer pa na vrsto naših drugih vprašanj niso odgovorili.


Kazenska ovadba zavržena 

Kot je uredništvu sporočil Peter Kodermac, je državno tožilstvo v Ljubljani kazensko ovadbo zoper njega dne 28. 9. 2015 zavrglo.