»Pri vratarju v mestni občini Ljubljana me je pričakala anonimna pošta s kopijami različnih dokumentov in opcijskih pogodb. Ker je bila v teh pogodbah omenjena tudi Sportina, sem poklical njenega lastnika Bahtijarja Bajrovića, ki mi je potrdil, da so bile opcijske pogodbe s Sportino spisane naknadno,« je na včerajšnji obravnavi povedal ljubljanski župan Zoran Janković, ki je zaradi preprodaje 7-odstotnega paketa delnic Istrabenza pred leti tudi kazensko ovadil nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota in bivšega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja.

Kazenske ovadbe proti Bavčarju in Šrotu sicer ni spisal Janković, ki se je pod njo le podpisal, dejansko so jo sestavili in dokumente tudi preučili v odvetniški pisarni Rojs. »Za vložitev kazenske ovadbe sem se odločil, ker je dejanje Bavčarja in Šrota metalo slabo luč na ceh direktorjev,« je še pojasnil Janković, ki pa na vprašanje obrambe, ali je kazensko ovadil tudi sedanjo upravo Pivovarne Laško, ker Mercator ni bil prodan Agrokorju, ni znal odgovoriti.

Še največ vprašanj za Jankovića je imel včeraj sicer Šrot, ki je poskušal pokazati, da so k vložitvi kazenske ovadbe Jankovića gnali zasebni motivi. Kot je pokazala včerajšnja obravnava, se je družba KLM Naložbe (v večinski lasti Jankovića, op. p.) leta 2007 s Šrotom dogovarjala o prodaji Mercatorjevih delnic, vendar nato do posla ni prišlo. Dogovarjanje o prodaji Mercatorjevih delnic je Janković včeraj potrdil, vendar ob tem zanikal, da bi od Šrota zahteval, da Pivovarna Laško njegove delnice Mercatorja kupi po ceni 500 evrov za delnico. »Pogovarjali smo se o tržni ceni delnice,« je bil jasen Janković, ki je navedbe Šrota, da sta se konec leta 2007 v gostilni Smrekarjev hram sestala na pobudo nekdanjega predsednika države Milana Kučana, označil kot poskus preusmerjanja pozornosti.

Janković utegne v zadevi Bavčar-Šrot sicer pričati še enkrat, saj Bavčarja na včerajšnji obravnavi ni bilo. V ponedeljek popoldne je namreč Bavčar sodišču sporočil, da je zbolel, včeraj zjutraj pa nato poslal tudi zdravniško opravičilo. mp