Bayern in Juventus sta na pragu naslova v nemškem in italijanskem prvenstvu, uspešna sezona pa lahko postane nepozabna z morebitnim slavjem v ligi prvakov. Pred prvo četrtfinalno tekmo oba prihajata z visoko moralo, saj je Bayern v soboto dosegel kar devet golov proti ekipi Hamburger SV, Juventus pa je v gosteh dobil obračun z večnim tekmecem Interjem.

»Pomembno je, da nadaljujemo v enakem ritmu kot v preteklih tednih. Prvenstvo je praktično že naše, a letos imamo še nekaj načrtov,« je povedal trener Bayerna Jupp Heynckes. »Proti Hamburgerju smo igrali nogomet kot iz učbenikov, nekaj takega si želim tudi v ligi prvakov. Ampak to bo zelo težko. Pričakujem povsem drugačno tekmo. Juventus je trenutno zagotovo najmanj priljubljen tekmec v Evropi, saj igra zelo agresivno in močno.« Heynckes ima na dvoboje z Juventusom najlepše spomine v trenerski karieri, saj je kot trener Reala leta 1998 svojo edino ligo prvakov osvojil ravno po finalni zmagi nad Torinčani.

Juventus se je Interju maščeval za jesenski poraz, s čimer je storil odločilni korak k drugemu zaporednemu italijanskemu naslovu. »Lovoriko že vidimo, a še vedno nas čaka nekaj težkega dela, predvsem v Neaplju in Milanu,« je dejal trener Juventusa Antonio Conte. »V Nemčijo odhajamo izpolnit sanje. Smo polni samozavesti in vedrine. Igrati bomo morali sproščeno in brez strahu, saj zdaj še ne vemo, kako daleč smo od najboljših evropskih ekip.«

Oba kluba spadata med največje v zgodovini, a ravno v ligi prvakov imata precej žalostnih spominov. Sta namreč dva od le treh klubov, ki imajo več finalnih porazov kot zmag. Juventus in Bayern sta v finalu lige prvakov izgubila kar petkrat (enako tudi Benfica), kar je največ med vsemi klubi. Italijani so tekmovanje sicer osvojili dvakrat, Nemci pa štirikrat. Čeprav v evropskih tekmovanjih igrata praktično od samega začetka, sta se Bayern in Juventus v ligi prvakov pomerila zgolj šestkrat. Vedno je šlo za dvoboje skupinskega dela. Prvič sta se kluba pomerila šele leta 2004, od tedaj pa je Juventus dobil tri dvoboje, Bayern dva, enkrat pa je bil remi.

Najbolj napeto je bilo v sezoni 2009/10. Tedaj je bilo pred zadnjim krogom že jasno, da bo prvi v skupini Bordeaux. Juventus je imel osem točk, Bayern sedem, o drugem mestu in napredovanju v osmino finala pa je odločal medsebojni dvoboj v Torinu. Juventus je povedel z golom Davida Trezegueta, a je Bayernu uspel preobrat. Bavarci so zmagali s 4:1, kar je najvišji poraz Juventusa v ligi prvakov na domačem stadionu. Bayern je nato v isti sezoni prišel vse do finala, kjer je izgubil z Interjem. In še medklic: Juventus je v vseh evropskih tekmovanjih vedno napredoval, če je v četrtfinalu igral proti nemškemu klubu (Eintracht Braunschweig 1968, Hamburger SV 1975 in 1990, Eintracht Frankfurt 1995).

Še krajšo zgodovino medsebojnih dvobojev imata Paris SG in Barcelona. Pomerila sta se zgolj na dveh četrtfinalnih tekmah lige prvakov leta 1995, ko je napredoval PSG (1:1, 2:1). Veliko starih znancev si bo danes stalo nasproti, pod drobnogledom pa bo najbolj Zlatan Ibrahimović. Švedskemu napadalcu je Evropska nogometna zveza (Uefa) znižala kazen dveh tekem na zgolj eno, zato bo igral že danes. Veliko vprašanje je, kaj to pomeni za pristop Parižanov. Znano je, da Barcelona najbolj trpi, ko se njen tekmec postavi v obrambo in preži iz protinapadov, toda trener Paris Saint-Germaina Carlo Ancelotti izpostavlja: »Vsi vemo, da Ibrahimović ni nogometaš za protinapade.«

Francoski in španski mediji so se razpisali, kako naj bi trener Reala Jose Mourinho poslal ves svoj taktični material v Pariz, da bi Ancelottiju olajšal pripravo na Barcelono. Italijanski trener se je ob tej novici pošalil, da bo z veseljem sprejel Mourinhovo pomoč, medtem ko je Portugalčev pomočnik pri Realu Aitor Karanka vse skupaj pospremil zelo jedrnato: »To je popoln nesmisel. Naslednje vprašanje.«

Pri Barceloni sta nared za igro Xavi in Jordi Alba, ki sta pozdravila poškodbi, ki sta ju staknila v času reprezentančnega premora, manjkali pa bodo branilca Carles Puyol in Adriano (oba poškodba) ter napadalec Pedro (kartoni). Katalonsko moštvo bo ponovno vodil Tito Vilanova, ki se je prejšnji teden vrnil iz New Yorka, kjer se je zdravil po odstranitvi tumorja na obušesni slinavki. Zanimivo, da se v Združenih državah Amerike v tem času niti enkrat ni srečal z nekdanjim sodelavcem Pepom Guardiolo, s katerim po poročanju španskih medijev nista več v najboljših odnosih. Je pa moralo soigralcem dvignil tudi Eric Abidal, ki je imel tumor na jetrih. V soboto je bil prvič po operaciji aprila lani znova v ekipi Barcelone, a v Vigu ni zaigral.