Urad za nadzor nad prirejanjem iger na srečo, do zdaj organ v sestavi finančnega ministrstva, se ukinja. Čeprav je sprememba zakona o igrah na srečo, ki predstavlja podlago za ukinitev urada, še v postopku sprejemanja, je vlada s spremembo uredbe o organih v sestavi ministrstev del pristojnosti urada že prenesla na Durs, del pa na finančno ministrstvo. Direktorju urada Emilu Miheliču je zaradi ukinitve urada mandat 31. decembra prenehal.

Poročali smo že, da se bodo pristojnosti in zaposleni na uradu prenesli na Durs in finančno ministrstvo. S prehodnimi določbami uredbe je vlada zdaj uredila prevzem nalog, dokumentacije, zaposlenih na uradu in proračunskih sredstev urada. Uslužbenci urada bodo že decembrsko plačo, ki bo izplačana januarja, prejeli od novih delodajalcev, to je Dursa in ministrstva. Slednje bo spremljalo in analiziralo podatke, potrebne za podelitev ali podaljšanje koncesij in dovoljenj za igralnice in igralne salone, Durs pa bo prirejanje iger na srečo nadziral s finančne plati. Ministrstvo je bilo že do zdaj pristojno za pripravo predlogov o odobritvi, podaljšanju in odvzemu koncesij, končno odločitev pa sprejme vlada.

Urad je med drugim skrbel za to, da so potekale igre na srečo v urejenem in nadzorovanem okolju, preprečeval pranje denarja, goljufije in druga kazniva dejanja, skrbel pa je tudi za zaščito mladoletnikov in drugih občutljivih oseb pred škodljivimi vplivi čezmernega igranja iger. Konec lanskega leta je imel urad 24 zaposlenih, za svoje delo pa je porabil 1,3 milijona evrov. ks