Premier ni želel govoriti o tem, ali bo in za koliko časa bo Slovenija podaljšala mandat slovenskemu strokovnjaku za vprašanje LB Francetu Arharju. "Tega predloga še ni, zato ga težko komentiram," je dejal.

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke HDZ Tomislav Karamarko je danes ob robu vrha Evropske ljudske stranke (EPP), ki tradicionalno poteka pred vrhom EU, nakazal možnost, da bosta z Janšo v Bruslju govorila o LB.

V interesu države se moramo držati svojih mednarodnih zavez

Janša je v odzivu na te navedbe povedal, da je predsednika hrvaške opozicije danes srečal ob robu vrha EPP, vendar ni bilo časa z pogovor.

Vprašanje LB je danes ob prihodu na vrh EU v odzivu na vprašanja hrvaških novinarjev komentiral tudi hrvaški premier Zoran Milanović.

"Jasno je, da se moramo v interesu države držati svojih mednarodnih zavez, tudi iz paketa sukcesije. Tega se držimo. To je vse, kar lahko rečem," je odgovoril na vprašanje, kako komentira dejstvo, da je EU v širitvenih sklepih na pobudo Slovenije Hrvaško spomnila na izvajanje zavezujočih mednarodnih sporazumov ter jo spodbudila, naj še naprej rešuje vsa odprta dvostranska in regionalna vprašanja, vključno z vprašanji nasledstva, ter kako lahko to vpliva na ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe.

"Hrvaška igra pošteno, transparentno in pričakujemo, da se tudi drugi tako obnašajo. Bili smo strpni in strpni bomo do konca," je sklenil Milanović.

Pusićeva: Pri poročanju o LB gre za spine in nepreverjene informacije

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes ocenila, da gre pri poročanju medijev o dogovoru finančnih strokovnjakov Franceta Arharja in Zdravka Rogića o rešitvi spora o Ljubljanski banki, za "spine in nepreverjene informacije". Dodala je, da sta finančna strokovnjaka zelo blizu dogovora.

"Načeloma sta že soglasna, sicer pa bosta dokončen predlog predstavila svojima vladama, ki bosta o njem odločali. Vse drugo, kar ste slišali, so spini in nepreverjene informacije," je dejala Pusićeva novinarjem po današnji predstaviti knjige "Hrvaška v EU: Kako naprej?" na zagrebški pravni fakulteti.

Kot je v sredo pisal časnik Jutarnji list, sta Arhar in Rogić predlagala, da bi LB v roku 30 let vrnila 278,7 milijona evrov prenesenih deviznih prihrankov nekdanjih varčevalcev njene zagrebške podružnice, Hrvaška pa bi LB odpisala 421 milijonov evrov zamudnih obresti.

Tudi zunanji minister Karl Erjavec je v sredo ocenil, da je informacija o dogovoru "medijski spin". Pojasnil je, da gre za enega od predlogov hrvaške strani, ki pa je za Slovenijo nesprejemljiv. Dejal je še, da se bosta strokovnjaka znova srečala pred koncem leta. To pričakuje tudi Pusićeva.

Hrvaška je zainteresirana za pogajanja o nasledstvu

Ministrica je danes še dejala, da za Hrvaško ni nobena težava, ker je Evropski svet v svojem torkovem poročilu o širitvi EU na zahtevo Slovenije zapisal sklep, da mora Zagreb spoštovati obveznosti iz pogodbe o nasledstvu. Kot je pojasnila, je Hrvaška zainteresirana za pogajanja o nasledstvu, spor o LB pa je po njenem mnenju povsem drugo vprašanje.

Ko gre za Ljubljansko banko, je glede na odločitev sodišča za človekove pravice v Strasbourgu po mnenju vodje hrvaške diplomacije očitno, da gre za drugo temo, ki se tiče deviznih varčevalcev iz BiH in tudi vseh ostalih varčevalcev LB. "Za vse ostale teme nasledstva smo zainteresirani, saj je že prišlo do premikov, ko gre za nasledstvo diplomatskih in konzularnih predstavništev," je dodala Pusićeva.