Tožilec je za 63-letnega Gupto zahteval vsaj šest let in pol zapora. Na Wall Streetu dolgo spoštovani menedžer velja za enega najpomembnejših ulovov ameriških oblasti v boju proti trgovanju na podlagi notranjih informacij. V zadnjih petih letih je bilo v tem boju obsojenih že 69 ljudi.

Aretacija Gupte je bila povezana s primerom ustanovitelja velikega hedge sklada Galleon Group Raja Rajaratnama, po rodu iz Šri Lanke, ki je bil sredi oktobra lani obsojen na 11 let zapora zaradi trgovanja z vrednostnimi papirji na podlagi prepovedanih notranjih informacij.

Gupto je obtožnica bremenila, da je prijatelju Rajaratnamu izdajal notranje informacije iz upravnih odborov podjetij Goldman Sachs ter Procter $amp; Gamble, kjer je bil prav tako med vodilnimi.

Rajaratnam je informacije s pridom izkoristil in si prihranil ali zaslužil milijone dolarjev s prodajo ali kupovanjem delnic omenjenih podjetij, odvisno od informacije. Če je na podlagi Guptinih informacij kazalo, da se obetajo težave, se je delnic znebil, če pa je kazalo, da bo njihova vrednost rasla, jih je kupil.

Gupta bo zaporno kazen začel prestajati 8. januarja. V izjavi po obsodbi je zapisal: "Zadnjih 18 mesecev je bilo najtežjih v mojem življenju, odkar sem kot najstnik izgubil starše. Obžalujem vpliv te zadeve na mojo družino, moje prijatelje in institucije, ki so mi drage. Izgubil sem ugled, ki sem ga gradil vse življenje. Obsodba je uničujoča."

Da je obsodba uničila življenjsko delo Gupte, je menil tudi tožilec Preet Bharara. "Upamo, da se bodo drugi, ki morda tudi razmišljajo o kršenju zakonov na področju trgovanja, iz tega primera kaj naučili in ne bodo sledili zgledu Gupte," je dodal.