Na sodišču trenutno razčiščujejo, kako je do podpisov domnevno spornih pogodb za Luko Koper sploh prišlo, kdo jih je sklenil, kdo je odrejal plačila, kdo in če sploh je poskrbel za cenitev parcel ter kako in prek koga so do parcel prišli. Gre za parcele na Orleški gmajni, kjer naj bi Luka Koper gradila zaledni terminal in za objekt Luna, kjer bi uredili centralno upravno stavbo. Kot navaja obtožnica, so pri teh poslih dajali visoke provizije, Mikuž pa je v predhodnem postopku tudi priznal, da je tako Časarju kot Prijatelju izročil denar.

"V urejenih razmerah bi bil elaborat ekonomske upravičenosti projekta osnovni del dokumentacije, preden bi se uprava česar koli lotila. Ob mojem prihodu v Luko Koper teh elaboratov ni bilo in ena mojih prvih nalog je bila ravno to, da sem vztrajala, da se morajo pred vsako večjo investicijo narediti elaborati ekonomske upravičenosti različnih projektov, " je včeraj pojasnila Mojca Černe Pucer in dodala, da elaborata za ekonomsko upravičenost projekta na Orleški gmajni ni bilo. Vsaj ona oziroma njene službe, za katere je bila odgovorna, tega niso videle. Pojasnila je še, da je bila leta 2007 Luka Koper v dobri finančni kondiciji, saj je bila minimalno zadolžena, zato prvotna plačila za Luko Koper niso imela vpliva na tekoče denarne tokove. Kasneje pa se je kriza že poznala, zadolženost Luke Koper pa je bila vse večja. Na vprašanje, ali se je kdor koli od uprave posvetoval z njo glede finančnega stanja družbe in vrednosti nakupa omenjenih parcel, je odgovorila, da ne. Da pa je bil po njenem mnenju s finančnim stanjem Luke Koper najbrž dobro informiran Marjan Babič, takratni član uprave, zadolžen za finance. Na vprašanje, kdo je bil zadolžen za projekt Orleške gmajne, je odgovorila, da Milan Pučko, pogodbe za nakup parcel pa naj bi po njenem vedenju podpisal predsednik uprave Robert Časar.

Na sodišču je nato pričal tudi Milan Pučko, Časarjev izvršni direktor za trženje, logistiko in razvoj, ki ni vedel povedati nič o tem, kako je do odločitve za nakup parcel na Orleški gmajni sploh prišlo. "Bil sem zadolžen za druge stvari. Moral sem koordinirati zadeve, poskrbeti za spremembo prostorskih aktov in podobno. Kako je bilo s financira njem in koliko denarja je bilo predvideno, ne vem," je včeraj dejal Pučko in najprej zatrdil, da je Mikuža videl samo v pravni službi Luke Koper, ko ga je sodnica Oriana Trunkl soočila s tem, da so Mikuž, Časar, Prijatelj in Pučko enkrat skupaj gledali teren in nato šli celo k Prijatelju domov na kozarec vina, pa se je dogodka spomnil in dodal, da takrat sploh ni vedel, kdo Mikuž je. Pučku je nekaj vprašanj postavil tudi Časar in Pučko je na vse odgovoril pritrdilno. In sicer da so bile narejene cenitve, da so bili narejeni prostorski akti in da bi bile danes parcele na Orleški gmajni vredne bistveno več, če uprava Gregorja Veselka ne bi ustavila postopkov.