Kot je povedal Roberto Kocman, ki jo do danes predsedoval upravnemu odboru Beti, Beti po pripojitvi ali zaradi stečajev njenih povezanih družb deluje samo še samostojno, njen osnovni prodajni program pa so poliamidne in poliestrske barvane preje, v manjši meri pa tehnični tekstil za avtomobilsko industrijo.

V Beti so bili, kot je pojasnil Kocman, zaradi NLB, ki ima zastavno pravico nad delnicami Zvona Ena in Zvona Dva v stečaju, ki imata v lasti skoraj četrtino njenih delnic, prisiljeni uvesti dvotirni sistem upravljanja. S tem pa naj bi tako NLB, ki je z omenjenim prehodom pogojevala podaljšanje posojil, danih Beti, zmanjšali stroške poslovanja, je dodal.

Za predsednika novega nadzornega sveta so imenovali Matijo Sorča, za njegovega namestnika Viktorja Kozjana, med nadzorniki pa je še Kocman. Za predsednico uprave so potrdili Darjo Stvarnik, dosedanjo glavno izvršno direktorico, vsi pa svoj mandat nastopijo te dni.

Po Kocmanovih besedah imenovanje Stvarnikove omogoča kontinuiteto za pozitivno poslovanje družbe in nadaljevanje pogovorov z morebitnimi vlagatelji, med katerimi je izraelska multinacionalka. Zanimanje za Beti sta pokazala tudi italijanski trgovec in nemški proizvajalec, podrobnosti pa so še predmet pogajanj, je pristavil.

Glede poslovanja je Kocman povedal, da je Beti predvsem zaradi odpisov lani poslovala negativno. Po programu finančnega prestrukturiranja naj bi bilo ob sodelovanju bank upnic njeno letošnje poslovanje že bistveno boljše, a še vedno negativno.

Žal banke, tako Kocman, predvsem NLB, vztrajajo pri izjemno visokih obrestnih merah, kar Beti onemogoča pozitivno poslovanje, da bi zagotovili sredstva za rast prodaje, nove trge in kupce, pa so se v Beti odločili za dokapitalizacijo in iskanje strateškega partnerja.

V ponedeljek je stekla dokapitalizacija za sedanje lastnike, ki je razpisana do 8. oktobra, do srede prihodnjega leta pa bodo lahko pri tej sodelovali še drugi vlagatelji. Cena delnice znaša 2,6 evra, minimalna količina dokapitalizacijskih delnic je 200.000, maksimalna pa 800.000, je navedel.

V Beti je sedaj 195 zaposlenih, Kocman pa je napovedal, da bi bilo možno v primeru vstopa strateškega partnerja in razumnega odnosa bank v prihodnjih dveh letih njihovo število povečati za petino. S širitvijo na nove trge je Beti kljub manjši prodaji na tradicionalnih evropskih trgih nadomestila padec prodaje, njeni obeti pa so dobri, je še ocenil.