Dokapitalizacija Abanke je stekla 21. avgusta, ko so nove delnice po ceni sedem evrov lahko vplačevali obstoječi delničarji, preostale pa so bile od prejšnjega četrtka do danes na voljo tudi javnosti. Medtem se je tečaj delnice Abanke na Ljubljanski borzi gibal precej nižje, namreč okoli petih evrov.

Fizične osebe so skupaj vplačale 5240 delnic v skupni vrednosti 36.680 evrov, pravne pa 94.976 delnic v skupni vrednosti 664.832 evrov. Vse vplačane zneske bo Abanka vrnila v roku 15 dni, je uprava danes sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Medtem ko so večji delničarji Abanke v postopku priprave na dokapitalizacijo izrazili resen interes za sodelovanje pri vplačilu svežega kapitala, pa zaradi določenih omejitev, ki jih do predvidenega zaključka ponudbe za vpis niso uspeli razrešiti, tega niso storili, je pojasnila uprava.

Obstoječi delničarji, ki so imeli prednostno pravico do vpisa novih delnic, so tako v prvem krogu dokapitalizacije vpisali in vplačali le za 694.141 evrov novih delnic Abanke, kar predstavlja le 1,39 odstotka ponujenih.

Trije največji lastniki Abanke so Zavarovalnica Triglav, Sava in Gorenjska banka, ki imajo skupaj v lasti dobrih 71 odstotkov delnic. Nadzorniki Zavarovalnice Triglav so v torek sklenili ravnati kot odgovoren lastnik, zato so sprejeli sklepe, ki zavarovalnici kot 25-odstotni lastnici omogočajo zagotovitev potrebnih sredstev Abanki.

Na to zavezo nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav je danes na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer se je udeležil seje upravnega odbora, spomnil tudi guverner Banke Slovenije Marko Kranjec. V Banki Slovenije imajo informacije, da bodo tudi drugi lastniki naredili podobno, je dejal in dodal, da bo Abanka dokapitalizirana, kot je bilo predvideno. "Morebiti ne z vplačili lastniškega kapitala, vendar alternativne rešitve obstajajo," je še povedal.

Iz Zavarovalnice Triglav so danes sporočili, da današnjo odločitev Abanke ocenjujejo kot "smiselno potezo, s katero je omogočeno, da kot dober gospodar podpiramo interese banke, hkrati pa tudi ščitimo interese vseh svojih deležnikov".

Skladno s sklepom nadzornega sveta bo Zavarovalnica Triglav z namenom zagotovitve kapitalske trdnosti Abanke odkupila novoizdane podrejene dolžniške instrumente v višini do 25 milijonov evrov na način, ki bo omogočal vračilo vloženih sredstev ob uspešno izvedeni naslednji dokapitalizaciji Abanke, so v zavarovalnici zapisali v sporočilu.

Uprava Abanke bo zdaj nadzornemu svetu predlagala sklic nove skupščine ter delničarjem ponovno predlagala povečanje osnovnega kapitala, in sicer po ceni, ki bo nižja od predlagane v preklicani ponudbi.

Ker so posamezni delničarji predlagali izvedbo skrbnega pregleda, bo zagotovila tudi izvedbo skrbnega pregleda ter vsem obstoječim in potencialnim novim delničarjem omogočila vpogled v povzetek poročila o skrbnem pregledu. Uprava Abanke ocenjuje, da bodo na ta način izpolnjeni pogoji za uspešno izvedbo dokapitalizacije.

V Abanki zagotavljajo, da podaljšanje postopkov dokapitalizacije ne vpliva na redno poslovanje. Predvidena dokapitalizacija je potrebna in bo banki omogočila vzpostavljanje kapitalske osnove za uresničevanje strategije poslovanja skupine Abanka, izboljšanje količnika kapitalske ustreznosti in pripravljenost na izpolnjevanje višjih pričakovanih kapitalskih zahtev v okviru Basla III, pravijo.

Sočasno z novo dokapitalizacijo pa namerava banka tudi izvajati predvidene postopke v projektu kapitalskega povezovanja bank. Ideja o združitvi z Gorenjsko banko je stara že več let, v začetku tega leta pa jo je obudila Sava, ki je s 45,9-odstotnim deležem največja lastnica banke iz Kranja. Združevanje obeh bank je februarja znova podprl nadzorni svet Abanke, a ga je nadzorni svet Gorenjske banke zaradi visoke izgube Abanke zadržal. Dileme naj bi po neuradnih podatkih imel zaradi vprašanja, ali bo združena banka - druga največja banka po tržnem deležu - dovolj kapitalsko trdna.