Slovenija - Švica 0:2 (0:1)

Strelca: Xhaka 20., Inler 51.

Postavi:

Slovenija: J. Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Radosavljević (Kurtić 80.), Bačinović, Birsa (Iličić 61.), Kirm, Dedić (Ljubijankić 55.), Matavž

Švica: Benaglio, Lichtsteiner, Djourou, Von Bergen, Rodriguez, Barnetta (RK - 75.), Inler, Behrami, Xhaka (Fernandes 86.), Shaqiri (Džemaili 75.), Derdiyok

Prvi polčas:

Obe reprezentanci sta se previdno lotili prve kvalifikacijske tekme in uvodne minute na ne povsem polnem stožiškem stadionu ob enakovredni igri obeh ekip niso prinesle preveč razburljivega dogajanja na igrišču. Prva omembe vredna priložnost se je v 10. minuti ponudila slovenski reprezentanci, ko je italijanski sodnik po prekršku Behramija nad Birso dosodil prosti strel na 25 metrih od vrat gostov, a je Bačinović iz ugodnega položaja streljal prek vrat.

Slovenci so se favoriziranim Švicarjem dobro postavili po robu in gostje dolgo niso uspeli sestaviti obetavne akcije, nato pa je prišla 20. minuta in po prvem švicarskem strelu proti slovenskim vratom je žoga končala za hrbtom Handanovića. Po kombinaciji na robu kazenskega prostora so Švicarji žogo spravili do Xhame, ki je z 20 metrov sprožil ne preveč močan, a natančen strel po tleh in žoga je tik ob vratnici zletela v gol, Handanović pa je bil tokrat daleč od obrambe.

Po zadetku se je tekma razživela, precej živahno je bilo predvsem okoli 30. minute, ko so se obetavni napadi vrstili na obeh straneh. Do spremembe izida sicer v prvem polčasu več ni prišlo, čeprav se je ob strelu Derdyoka zatresel okvir slovenskih vrat, na drugi strani pa je dve lepi priložnosti zapravil Matavž, ki je prvič poskušal z glavo, drugič pa ni bil uspešen, ko se je sam znašel pred švicarskim vratarjem. V 37. minuti je nevarno s strelom z roba kazenskega prostora poskušal tudi Birsa, a je žoga zletela za las preko vrat.

Drugi polčas:

Drugi polčas so naši nogometaši pričeli z željo, da bi čim prej prišli do izenačenja, a zgodilo se je ravno obratno. Švicarji so že po dobrih petih minutah prišli do drugega gola na tekmi in do občutnejše prednosti. Tokrat je Handanović klonil po izjemnem strelu Inlerja s 30 metrov.

Čeprav je marsikdo pričakoval, da bodo po drugem golu Švicarjev pobudo prevzeli slovenski nogometaši in krenili v lov za čim hitrejšim zadetkom, ki bi jih vrnil v igro, do tega ni prišlo. Odlični Švicarji so igrali pametno in žogo držali v svojih nogah, varovanci selektorja Stojanovića pa nikakor niso uspeli priti do posesti žoge za dlje kot nekaj sekund, tako da si v prvi polovici drugega polčasa niso priigrali nobene priložnosti za znižanje izida.

V zaključku tekme se na igrišču ni dosti spremenilo. Kot že večino drugega polčasa so imeli Švicarji še naprej žogo večinoma v svoji posesti, ob terenski premoči pa niti niso preveč poskušali priti do še kakšnega zadetka. Slovenci so se trudili priti do žoge in si morda pripraviti kakšno priložnost, a jim to v drugih 45 minutah nikakor ni uspelo, pa čeprav so imeli v zadnjih 15 minutah tudi igralca več, ker je bil zaradi dveh rumenih kartonov izključen Barnetta.

V precej dolgočasnem drugem polčasu, v katerem so bili Slovenci dokaj nemočni, so tako gledalci videli le izjemen zadetek Inlerja, ostalo pa bo šlo hitro v pozabo. Švicarji so zasluženo prišli do treh točk, Slovenci pa bodo imeli priložnost za popravni izpit že v torek, ko bodo gostovali na Norveškem.