Največ oči je uprtih v trenerja vratarjev Nihada Pejkovića, ki glede razporeditev delovnih nalog v strokovnem štabu selektorju Slaviši Stojanoviću predlaga, koga izmed trojice Jasmin Handanović, Vid Belec in Jan Oblak naj postavi v gol. Glede na izkušnje in tudi naše vire blizu Nogometni zvezi Slovenije, saj so bili treningi hermetično zaprti za javnost, je v prednosti za reprezentančno enico Jasmin, starejši izmed bratrancev Handanović, sicer vratar slovenskega prvaka Maribora.

Kapetanski trak bo tako nosil namestnik Boštjan Cesar, ki je za slovensko reprezentanco debitiral prav proti Švici pred devetimi leti in pol, ko je ekipa pod vodstvom Bojana Prašnikarja na prijateljski tekmi v Novi Gorici v ledeno mrzlem februarskem večeru s strupeno burjo doživela enega najhujših porazov z 1:5. "Švica je izjemno kakovostna, saj vsi reprezentanti igrajo v najmočnejših ligah pomembne vloge v klubih. Zato je logično, da razmišljajo o prvem mestu v skupini, a enake načrte imamo tudi mi, pa še marsikdo. V Stožicah jim ne bo lahko. Vsa ekipa se dobro zaveda, da se začenjajo tekme, na katerih ni več prostora za napake," je povedal Boštjan Cesar, za katerega bo tekma alpskih držav tudi 63. za Slovenijo.

Cesar skupaj s Handanovićem predstavlja hrbtenico obrambe, zato je bilo logično vprašanje, kako hud udarec za ekipo bo odsotnost vratarja Samirja Handanovića. "To je minus za nas. A imamo tri zelo kakovostne vratarje in prepričan sem, da bo tisti, ki bo stopil v gol, kakovostno zamenjal Samirja. Delo mu lahko olajšamo soigralci s tem, da Švicarjem preprečimo strele na gol. Z Jasminom Handanovićem in Vidom Belcem smo skupaj že dolgo časa, tudi Jan Oblak se je hitro vklopil v slog igre reprezentance, pa tudi igralci mu pomagamo, zato ni nobenih težav," je odgovoril Cesar, ki je dobro uigran na levi strani obrambe, saj sta z Jokićem soigralca tudi v italijanskem prvoligašu Chievu iz Verone.

Ker je prvi cilj Slovenije, da ne prejme gola, bo selektor Stojanović v bitko poslal igralce, ki lahko veliko tečejo in z discipliniranim zapiranjem prostora izpolnjujejo tudi obrambne naloge. Glede na izkušnje, ko so Švicarji pet golov nasuli Nemcem in štiri Hrvatom, se Slovenci ne bodo spustili v odprto tekmo s hitrimi, igrivimi, predrznimi in živahnimi tekmeci. V slovenski skupini E bosta drevi še skandinavski derbi Islandija - Norveška in sredozemski Albanija - Ciper.

Verjetni postavi: Slovenija: J. Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Radosavljević, Bačinović (Kurtić), Birsa, Kirm, Dedić, Matavž. Švica: Benaglio, Lichtsteiner, Djourou, Von Bergen, Rodriguez, Barnetta, Inler, Behrami, Xhaka, Shaquiri, Derdiyo. Sodnik: Tagliavento (Italija) - sodil na otvoritveni tekmi v Stožicah, ko je 11. avgusta 2010 Slovenija premagala Avstralijo z 2:0.