Energoplan: več kot polovica dolga odpade na NLB in Abanko

Upniki Energoplana, ki je od maja v prisilni poravnavi, so prijavili za 266,3 milijona evrov terjatev. Upravitelj Ladislav Hafner je priznal za 243 milijonov evrov terjatev, od tega je pogojnih terjatev za 156,97 milijona evrov. Največ terjatev je prijavila NLB, in sicer 97,8 milijona evrov, od katerih je slabih 11 milijonov evrov nezavarovanih. Na drugem mestu po izpostavljenosti do Energoplana je Abanka Vipa, ki ima za 50 milijonov evrov terjatev.

Avstrijci zapirajo podjetje Voegele Shoes

Voegele Shoes iz Slovenske Bistrice, ki se ukvarja s trgovino z obutvijo in je lani ustvarilo slabe tri milijone evrov prometa, je v postopku likvidacije. Trgovina s tekstilom Charles Voegele medtem po dostopnih podatkih še vedno posluje.

Belinka Perkemija z novim direktorjem

Heliosova odvisna družba Belinka Perkemija, katere usoda je zadnje dni izredno negotova, ima novega direktorja. Sredi junija je to postal France Stele, ki je zamenjal Branka Paša.

Marta Bon nadzornica javnega podjetja Žale

Javno podjetje Žale, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana, je pred dnevi dobilo novo članico nadzornega sveta, in sicer je ta položaj namesto Jelke Žekar zasedla nekdanja rokometašica Marta Bon.

Ješovnik včeraj nastopil funkcijo v AUKN

Peter Ješovnik, ki ga je državni zbor prejšnji teden imenoval za vršilca dolžnosti člana uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), je včeraj nastopil svojo funkcijo. Uprava agencije je trenutno dvočlanska; do imenovanja novega predsednika uprave jo vodi Dagmar Komar.

Območje evra znova s padcem gospodarske dejavnosti

Območje evra je julija zabeležilo že deseti padec gospodarske dejavnosti v 11 mesecih, število brezposelnih pa se zato povečuje najhitreje v zadnjih dveh letih in pol. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava analitska hiša Markit, je julija glede na prvo oceno ostal pri 46,4 točke, kar je skladno s pričakovanji analitikov. Vrednosti indeksa pod 50 točkami sicer pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast dejavnosti.

Lastniki številnih slovenskih družb letos brez dividend

Konec avgusta bodo potekale skupščine številnih slovenskih družb, na katerih pa se v nasprotju s prejšnjimi leti ne bo delilo dividend. Med drugim bilančnega dobička ne bi delili Tus Ko-Si (štiri milijone evrov), Plinstal (1,8 milijona evrov), Celjske mesnine (408.000 evrov), Terme Dobrna (1,5 milijona evrov), Herz (1,6 milijona evrov), Arcont (milijon evrov), Galex (1,3 milijona evrov), Varstroj (173.808 evrov) in Delo Prodaja (11,7 milijona evrov).

Hrvati iščejo vlagatelja za termoelektrarno v Istri

Hrvatska elektroprivreda (Hep) je včeraj začela postopek izbire strateškega partnerja za gradnjo 500-megavatne termoelektrarne Plomin 3. Investicija je vredna 800 milijonov evrov, okoljevarstveniki pa opozarjajo na negativne posledice vladne odločitve, ki se je namesto plinske elektrarne odločila za elektrarno na premog.

Marjan Pogačnik nad posle Jureta Prebila

Po tistem, ko so lastniki Opalita, bolj znanega iz lastninjenja lipniškega podjetja Iskra Mehanizmi, avgusta lani odločili, da se zoper Jureta Prebila, sicer tretjinskega lastnika, vloži odškodninska tožba, bodo čez manj kot mesec dni imenovali še posebnega revizorja, ki bi preveril posle prodaje delnice Iskre Mehanizmov. Gre za predlog prvega moža in zdajšnjega lastnika Iskre Mehanizmov Marjana Pogačnika.

Pripravila Tomaž Modic in STA