Generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban je opozorila na izkoriščanje delavcev in kršitve delovno-pravne zakonodaje zlasti v času poletne sezone. "Te so šle čez vse dopustne meje," je izpostavila na današnji novinarski konferenci.

Zato bodo prihodnji teden na Obali ter na Bledu in v Bohinju turistom začeli deliti letake, v kateri jih bodo opozorili na svoj slab položaj in se jim opravičili za nehote storjene napake in kisle nasmeške. Letake bodo v nadaljevanju sezone delili tudi v Ljubljani, na Celjskem in na Štajerskem, hkrati pa bodo zaposlene v gostinstvu in turizmu opozarjali na njihove pravice in kako postopati v primeru kršitev.

Jeseni bodo med člani, ki jih je več kot 10.000, preverili, ali so zreli za stopnjevanje aktivnosti, ki bi jih lahko kronali s stavko konec leta, ko so turistične zmogljivosti praviloma polno zasedene. Od inšpekcije za delo bodo zahtevali, naj jim poroča, kako ukrepa, opozorili pa jo bodo tudi na porast zaposlovanja na črno med poletno turistično sezono.

Vmes bodo pripravili seznam podjetij, ki najbolj pogosto kršijo pravice zaposlenih, in ga javno objavili. Preverili bodo tudi, ali držijo navedbe nekaterih zaposlenih, da v podjetjih, ki poslujejo z izgubo, plače direktorjev ostajajo zelo visoke in v razmerju z ostalimi zaposlenimi dosegajo številke 1 proti 15.

Delavci iz panoge odhajajo, saj so razmere v njej kljub temu, da je januarja letos začela veljati splošna kolektivna pogodba te dejavnosti, neurejene. Kadra primanjkuje po vsej Sloveniji. Še vedno pa niso dorečeni tudi normativi za kuharje, natakarje in sobarice, je opozorila sekretarka Obalnega sindikata gostinstva in turizma pri Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije Irena Valenti.

Povprečna plača v dejavnosti je lani znašala 1097 evrov bruto, v strežbi 951 evrov bruto. Aprila se je povprečna plača v Sloveniji nekoliko dvignila, medtem ko je v tej dejavnosti plača padla. "To je vzrok, da so se zaposleni odločili za te aktivnosti," je dejala.

V Trgovinski in gostinski zbornici so po njenih besedah "arogantno zavrnili njihove zahteve po uskladitvi najnižjih osnovnih plač z inflacijo, češ da je panoga lani poslovala z izgubo". To pa se je zgodilo zaradi finančne izgube nekaterih družb, ki so jo pridelala s slabimi poslovnimi odločitvami, naložbami in krediti, ti pa sedaj bremenijo celotno dejavnost.