Zaradi pozitivnih učinkov pripojitve naj bi se po neuradnih informacijah kapital Factor banke zvišal za do okoli pet milijonov evrov, vendar podrobnosti posla za zdaj še niso znane. Kot smo razkrili v Dnevniku, naj bi KD Group za banko prejel le en evro denarja, hkrati pa bo moral poravnati posojila, ki jih je najel pri Factor banki.

Še preden bo Factor banka postala uradna lastnica, pa je moral KD Group znova dokapitalizirati KD banko. Dokapitalizacija v višini 2,4 milijona evrov je bila sicer potrjena šele na četrtkovi skupščini banke, rok za vplačilo dokapitalizacijskih delnic pa se je iztekel že včeraj. Delničarji KD banke so se na četrtkovi skupščini seznanili tudi z odstopom Benjamina Jošarja, ki 7. julija zapušča mesto izvršnega direktorja banke.

Factor banka pa je včeraj izdala tudi za 2,4 milijona evrov hibridnih obveznic po kar 9,75-odstotni fiksni obrestni meri. Kdo vse je vplačal obveznice, ni znano, po neuradnih informacijah pa so jih kupili zlasti nekateri manjši vlagatelji in delničarji banke, medtem ko ACH obveznic ni smel kupiti. Ker se te obveznice lahko zamenjajo za delnice Factor banke, bi moral ACH, ki ima že sedaj v lasti 40 odstotkov banke, zaradi tega objaviti tudi ponudbo za prevzem banke.

matjaz.polanic@dnevnik.si