Predlog za izvršbo Pinusa in Pogačarjevega premoženja je Gorenjska banka vložila 24. februarja letos, prisilna poravnava v Pinusu pa se je začela 19. marca. Z začetkom prisilne poravnave se za določen čas obveznosti zamrznejo, medtem ko je piransko okrajno sodišče sklep o izvršbi izdalo šele konec minulega tedna.

"Z Gorenjsko banko smo se dogovorili, da bo zaradi prisilne poravnave Pinusa takoj jutri (danes, op. p.) umaknila predlog o izvršbi," je dejal Pogačar. Pri tem je poudaril, da so obveznosti Pinusa do Gorenjske banke zavarovane v zadostni meri in da do včeraj sploh ni bil seznanjen z vložitvijo predloga o izvršbi.

Iz dokumentacije, ki smo jo pridobili, je razvidno, da je Gorenjska banka med drugim poplačilo svojih terjatev želela zavarovati s prepovedjo prodaje polovičnega lastniškega deleža v Ramu Investu, prek katerega Pogačar Nacionalnemu preiskovalnemu uradu v Dimičevi ulici v Ljubljani oddaja poslovno stavbo (od najemne pogodbe je MNZ nedavno odstopil, odpovedni rok pa traja pol leta).

V predlogu za izvršbo je Gorenjska banka v prvi vrsti predlagala izvršbo proti Pinusu. Slednji banki dolguje še 750.000 evrov (pri tem posojilu Pogačar ne nastopa kot porok) iz leta 2007, ko se je podjetje skupaj zadolžilo za 1,75 milijona evrov, poplačilo kredita pa je jamčilo s premičninami Pinusa. Ko pa je podjetje lani pri Gorenjski banki najelo za 800.000 evrov novega posojila, je moral za servisiranje posojila jamčiti Pogačar s svojim osebnim premoženjem. Skupaj Pinus torej banki dolguje več kot 1,5 milijona evrov.

V predlogu o izvršbi je Gorenjska banka predlagala rubež denarnih sredstev na transakcijskih računih Pinusa, prodajo zastavljenih premičnin podjetja, vpis zastavne pravice na delnicah, ki jih ima v lasti Pinus, prepoved prodaje njegovih nepremičnin v Račah in družbeniških deležih podjetij v lasti Pinusa.

Poleg prepovedi prodaje polovičnega lastniškega deleža v Ramu Investu (druga polovica predstavlja lastni delež) pa je banka želela preprečiti tudi prepoved prodaje podjetja Domicil (lani je ustvarilo 750.000 evrov prihodkov in 17.000 evrov čistega dobička), dveh Pogačarjevih nepremičnin v Piranu, polovice nepremičnine v Ljubljani, rubež njegovih denarnih sredstev na katerem koli računu in prepoved prodaje delnic, ki jih ima v lasti.

sebastjan.morozov@dnevnik.si