Za nove člane nadzornega sveta so delničarji na predlog uprave in nadzornega sveta potrdili Andreja Andoljška, Andreja Slaparja in Kristino Ano Dolenc, dodatno na predlog družbe NFD pa še Andreja Hazabenta. Štiriletni mandat nastopijo danes, so po skupščini sporočili iz Abanke.

Abanka naj bi dokapitalizacijo izvedla do konca oktobra. Vsak obstoječi delničar bo imel najprej pravico vpisati nove delnice v sorazmerju s svojim deležem v osnovnem kapitalu, če bo še kaj delnic ostalo, pa jih bodo v drugem krogu ponudili javnosti. Z delnicami Abanke se trguje na Ljubljanski borzi, kjer se je njihova cena nazadnje oblikovala pri 8,50 evra.

Da bodo sodelovali pri dokapitalizaciji Abanke, so že napovedali v Zavarovalnici Triglav. Nadzorniki največje slovenske zavarovalnice so v začetku maja soglašali s sodelovanjem pri dokapitalizaciji Abanke, da bi Zavarovalnica Triglav v njej ohranila obstoječi 25,61-odstotni delež.

Bilančna vsota Abanke je ob koncu leta 2011 znašala 4,2 milijarde evrov, kar je sedem odstotkov manj kot leto prej. S tem ohranja Abanka položaj tretje največje banke po velikosti bilančne vsote, njen tržni delež pa je konec marca znašal 8,5 odstotka.

Ob zmanjšanju kreditov pravnim osebam za deset odstotkov ter rasti kreditov fizičnim osebam za štiri odstotke je Abanka lani oblikovala neto oslabitve in rezervacije v višini 188 milijonov evrov. Čista izguba banke za leto 2011 je znašala 119 milijonov evrov in se je v skladu s sklepom skupščine v celoti pokrila z drugimi rezervami iz dobička. Delničarji so tudi podelili razrešnico članom uprave in nadzornega sveta.

Zaradi nadaljnjega poslabševanja razmer v ekonomskem okolju v Abanki pričakujejo, da ne bodo dosegli načrtovanih rezultatov. Zato uprava banke pod vodstvom Jožeta Leniča pripravlja novo napoved poslovanja in bo z njo seznanila nadzorni svet.

Količnik kapitalske ustreznosti banke je v prvem četrtletju znašal 10,2 odstotka, količnik temeljnega kapitala (tier 1) pa 7,8 odstotka.

Kot še pravijo v Abanki, so njihove aktivnosti usmerjene v rast poslovanja ključnih segmentov dejavnosti, predvsem v pridobivanje primarnih virov financiranja ter kreditiranje prebivalstva in malih ter srednjih podjetij. Izredna pozornost je namenjena obvladovanju naložb v posebni obravnavi ter poseben poudarek upravljanju s tveganji.

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) je v današnjem sporočilu za javnost zapisalo, da je njihov predsednik Rajko Stanković na skupščini protestiral proti izvolitvi Slaparja v nadzorni svet, saj je ta že član uprave Zavarovalnice Triglav, poleg tega pa sodeluje že v petih nadzornih svetih. Nasprotoval je tudi imenovanju Hazabenta.

Društvo je napovedalo tudi izpodbijanje sklepa o dokapitalizaciji, saj meni, da bo ta razvrednotila premoženje vseh delničarjev. Bojijo se tudi, da to ni zadnja "potrebna" dokapitalizacija Abanke Vipa.