Uprava banke predlaga, da se dokapitalizacija izvede z izdajo največ 7.142.858 delnic po prodajni ceni sedem evrov. Celoten emisijski znesek delnic bo znašal največ 50 milijonov evrov, osnovni kapital Abanke Vipe, ki na dan sprejema sklepa znaša 30,05 milijona evrov, pa se lahko po predlogu poveča za največ 29,81 milijona evrov. Po povečanju bo znašal največ 59,85 milijona evrov.

Delničarji Abanke Vipa - društvo MDS, Miroslav Kert in Boris Šešek - so vodstvo banke sicer pozvali, naj z dnevnega reda skupščine umakne točko, ki govori o povečanju osnovnega kapitala. Menijo, da bi v primeru uresničitve predloga prišlo do velikega razvrednotenja premoženja dosedanjih delničarjev kljub odprti prednostni pravici vplačila delnic obstoječim delničarjem.

Uprava tretje največje banke v Sloveniji skupščini predlaga še, da za člane nadzornega sveta za štiriletno mandatno obdobje z začetkom mandata 30. maja imenuje Andreja Andoljška, Andreja Slaparja ter Kristino Ano Dolenc. Delničarji se bodo seznanili tudi s poslovanjem banke, ki je lansko leto zaključila z izgubo v višini 119 milijonov evrov.

Delničarji bodo odločali tudi o razrešnici upravi in nadzornemu svetu za preteklo poslovno leto, na dnevnem redu pa imajo tudi določitev sejnin in povračila stroškov članom stalnih komisij nadzornega sveta. Za revizorja za leto 2012 uprava predlaga revizorsko hišo KPMG Slovenija.

V povezavi z Abanko Vipa se sicer omenja možnost, da bi to banko združili z Gorenjsko banko, kar podpira tudi kranjska Sava, ki ima lastniški delež tako v Abanki Vipa kot tudi v Gorenjski banki, a zaenkrat o tem ni znanega še nič.

Vrhovno sodišče zavrnilo tožbo državnih lastnikov Abanke

Vrhovno sodišče je zavrnilo tožbo državnih lastnikov Abanke Vipa na odločbo ATVP, s katero jim je ta odvzela glasovalne pravice v banki. Štirje lastniki z nekaj več kot tretjinskim deležem tako danes ne bodo mogli sodelovati na skupščini Abanke, na kateri med drugim odločajo o dokapitalizaciji.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je odločbo o odvzemu glasovalnih pravic državnim lastnikom Abanke - Mobitelu, Hitu, Slovenski odškodninski družbi (Sod) in Zavarovalnici Triglav - izdala sredi lanskega januarja. S tem jim je onemogočila razpolaganje z delnicami v banki, dokler skupaj z Luko Koper ne objavijo prevzemne ponudbe oz. ne odtujijo delnic Abanke.

Zoper navedeno odločbo ATVP so omenjene družbe vložile tožbo, Zavarovalnica Triglav pa tudi zahtevo za odložitev izvršitve izpodbijane odločbe oz. na izdajo začasne odredbe. Vrhovno sodišče je tožbo omenjenih družb zavrnilo, zahtevo Zavarovalnice Triglav pa zavrglo, je Zavarovalnica Triglav, s 25,61 odstotka največja lastnica Abanke, danes sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Delničarji Abanke Vipa bodo na današnji skupščini odločali o 50-milijonski dokapitalizaciji, na dnevnem redu pa je tudi imenovanje treh nadzornikov in seznanitev s poslovanjem banke, ki je lansko leto zaključila z izgubo v višini 119 milijonov evrov.

Delničarji se bodo seznanili tudi s poslovanjem banke, ki je lansko leto zaključila z izgubo v višini 119 milijonov evrov, ter odločali o razrešnici upravi in nadzornemu svetu za preteklo poslovno leto. Pred skupščino so se sicer pojavile govorice, da naj bi celotna uprava z Jožetom Leničem na čelu odstopila, a jih v banki ne komentirajo.