S tem so se za Jesenice tudi uradno začeli temačni časi, saj v Podmežakli ta trenutek ni niti enega hokejista z veljavno pogodbo, moštvo prav tako ni vpisano v nobeno resno tekmovanje za sezono 2012/2013, povrhu pa jih bremeni še skoraj tri milijone evrov težak dolg.

Predsednik padlega hokejskega velikana z Gorenjskega Slavko Kanalec je najprej zamudil na odločilni sestanek na Koroškem, se vmes za pet minut v prijetni okolici nastavil sončnim žarkom in se nadihal svežega zraka, pa spet stopil v dvorano ter se po okoli treh urah razprave odpravil na kosilo. Tik pred tem je stopil še pred sedem slovensko govorečih poročevalcev in znova - tako kot vsakič - dajal vtis, da se je vse izšlo po njegovih željah in pričakovanjih. Kot da se ne bi natančno zavedal, kaj pomeni suspenz Jesenic iz EBEL, ki je uradno enoletni, realno pa bi lahko trajal mnogo dlje. "Ohranili smo športni stik z ligo, kar je za Jesenice zelo pomembno. To je najboljši možen kompromis," se je Slavko Kanalec trkal po prsih.

Pred celotnim vrhom lige in vsemi visokimi predstavniki klubov je predaval štirideset minut. Govoril je približno to, kar je povedal že na ponedeljkovem občnem zboru. Torej o grožnjah, ki so prihajale na njegov naslov, o težki situaciji v klubu, o tem, da je šele pred kratkim izvedel, da bo spet predsednik... Svoje krivde za nastalo situacijo na Jesenicah kajpada ni omenjal in za konec celo navrgel, da je dobil veliko pozitivnih odzivov in simpatij. Lepo je bilo slišati, ko je razlagal, da je EBEL povabila železarje v še ne ustanovljeno mladinsko tekmovanje igralcev do dvajsetih let in da vrh lige slovenskim podprvakom za kaj takega ni postavil nobenih pogojev. Seveda to ne drži povsem, kar je Kanalec v nadaljevanju potrdil šele na neposredno zastavljeno vprašanje, ali morajo Jesenice poplačati ves dolg do lige, če se sploh želijo pogovarjati o kakršnem koli sodelovanju. "No, to je normalen del zgodbe," se je spomnil, po nekaterih neuradnih podatkih pa gre za nekaj deset tisoč evrov.

Prav gotovo vse skupaj ne bo šlo tako gladko, kot je skušal pojasniti Kanalec. Na Jesenicah so po včerajšnjem suspenzu ostali brez igralcev, saj imajo vsi dosedanji v pogodbah zapisano, da bodo igrali v EBEL in v slovenskem državnem prvenstvu. Okoli tega, kje bo tekmovalo člansko moštvo Jesenic in če sploh, je še mnogo neznank. Liga U-20 bo namreč temeljila zgolj na mladih domačih igralcih, ideja o nacionalnem prvenstvu, kjer bi nastopali avstrijski drugoligaši (teh je zdaj zelo malo, nekateri so nedavno že propadli), Jesenice, Maribor in drugi slovenski klubi, pa je na zelo majavih temeljih. Kanalec je za prihodnje dni obljubil novinarsko konferenco, kjer bodo predstavili svež načrt kluba, vsem na sestanku pa je obljubil, da imajo v Podmežakli že pripravljen sanacijski program, ki ga bodo zagnali naslednji mesec.

Na vprašanje Dnevnika, kdo bo trener, kdo športni direktor, je odgovoril, da imajo vse te stvari pokrite ter da so čakali na trenutek, kaj se bo zgodilo v Celovcu. Ali Bojan Magazin torej ostaja trener, ni bilo natančnega odgovora, je bil pa Kanalec precej začuden, ko smo ga vprašali, ali doživlja dogodke na Koroškem kot osebni poraz. Odgovoril je: "Zakaj? Po naravi sem borec. Od januarja sem porabil ogromno časa in iskal nekoga, ki bi bil pripravljen prevzeti Jesenice. Mimogrede sem bil sam na vrhu kluba najdlje, prevzel pa sem ga v najslabšem možnem stanju."

Odziv Zvoneta Šuvaka: To ni stopnica nazaj. Stolpnica se je podrla!