Naši viri blizu Dunaja pravijo, da se bo EBEL v sezoni 2012/13 z enajstih klubov razširil na dvanajst. Najbolj realen scenarij kaže, da bodo iz tekmovanja izločeni obubožani Jeseničani, nova člana pisane druščine pa bi postala avstrijska kluba Innsbruck in Dornbirn. Precej zanimanja za pridružitev je dlje časa kazal tudi slovaški Pieštany, a se ta zdaj seli v domačo extraligo, kjer se je po odhodu Slovana v rusko KHL sprostilo dodatno mesto. V novi sezoni EBEL bi tako imeli Avstrijci še večjo tekmovalno prevlado, saj vse kaže, da bodo imeli osem predstavnikov (Linz, Salzburg, KAC, Dunaj, Beljak, Gradec, Innsbruck in Dornbirn), po enega pa Slovenci (Olimpija), Hrvati (Medveščak), Madžari (Alba) in Čehi (Znojmo).

Odhod iz EBEL bi na Jesenice prinesel tektonske spremembe. Klub bi zašel v medijsko praznino, saj bi morebitno sodelovanje v novem tekmovanju z avstrijskimi drugoligaši zanimalo zgolj peščico, še manj odmevno pa bi bilo tekmovanje v ligi Slohokej. Napoved predsednika kluba Slavka Kanalca o prisilni poravnavi je prav gotovo ena od realnih možnosti, a prinaša negotovost in številne zanke. Nadvse vroče vprašanje je, kaj se bo zgodilo s cenjeno hokejsko šolo na Jesenicah, ki ima dolgoletno tradicijo in je poznana v širšem okolju. Kanalec sicer pravi, da omenjene šole ne vidi in daje apel, naj mu jo kdo pokaže, kar kaže na vnovičen Kanalčev spodrsljaj v nizu.

Legenda Jesenic Miha Rebolj, ki je nedavno postal predsednik kluba Jesenice mladi, je prepričan, da kalilnica obetavnih igralcev na Jesenicah nedvomno obstaja. "Iz te šole so prišli številni vrhunski hokejisti. Je pa res, da se delo oziroma nedelo HK Acroni Jesenice odraža pri vpisu v mlajše selekcije in v načinu, kako ti fantje razmišljajo. Tukaj bo potrebno veliko dela, da se bo stanje izboljšalo, da bomo dosegli raven, ki smo jo nekoč že imeli," je za naš časopis dejal Rebolj, ki se je po vroči zadevi Rateče pred dvema letoma povsem odmaknil od članskega moštva v Podmežakli. Slavko Kanalec je Rebolju in še peterici hokejistov takrat pokazal izhodna vrata, zato nista bila v najboljših odnosih. Ker sta danes v predsedniški funkciji obeh hokejskih klubov z Jesenic, je njuno sodelovanje nujno. Jima bo uspelo preseči zamere? "Jaz bom ubral profesionalno pot. Z moje strani bodo zamere počakale na kakšne druge institucije, saj je treba delovati v korist mladih," pravi Miha Rebolj.

Prvi sestanek sta opravila že pred dnevi, a je bil ta zgolj informativne narave. "Odprla sva nekaj idej, vendar še nič konkretnega. Predlogov ni bilo," zatrjuje bivši kapetan železarjev in dodaja, da je slišal za kar nekaj obljub, ki jih Acroni Jesenice v preteklosti ni izpolnil do svojega mlajšega brata. "Besede nekaterih ljudi so bile drugačne od njihovih dejanj," opozarja Miha Rebolj, ki glede današnjega sestanka v Celovcu ni optimističen. Po njegovem se glede na Kanalčeve izjave na občnem zboru ne obeta nič dobrega.