Po naših informacijah bi se ta lahko zgodila v kratkem. Skrivnostni dokapitalizator, ki naj bi po informacijah iz zanesljivih virov prihajal iz Amerike, in njegov kapital pa bosta najbrž tudi jeziček na tehtnici bank, ki se bodo morale odločiti o morebitnem podaljšanju moratorija za odplačevanje posojil. Te je pri štirih bankah najemala prav Črnigojeva uprava. Jih bo tudi rešila?

Po naših informacijah naj bi se za sodelovanje s Primorjem zanimal večji in svetovno priznan ameriški partner, ki naj bi bil pripravljen vlagati tudi v druga slovenska podjetja in branže. Ime za zdaj zunaj ožjega kroga bančnikov, ki so partnerja že spoznali, ostaja neznanka. Omenjeni partner naj bi bil pripravljen v Primorje vložiti vseh 30 milijonov evrov svežega denarja oziroma vsoto, ki so jo na nedavni skupščini delničarjev potrdili delničarji Primorja Holding. Od nakazanih sredstev, ki bi potrdila resnost vlagatelja, je najbrž odvisna tudi odločitev bank o ponovnem podaljšanju moratorija za odplačevanje posojil. Glavno besedo pri tem bo imela največja upnica Nova Ljubljanska banka, ki pa je nedolgo nazaj javno sporočila, da so možnosti za ohranitev Primorja minimalne. Čeprav se vse glasneje napoveduje stečaj edinega preostalega večjega gradbinca, pa vložitve stečajnega predloga po naših informacijah lastniki Primorja vsaj v kratkem ne pričakujejo. Graditev novega Primorja bi bila namreč izjemno težka.

Direktor Primorja Holding Štefan Činč nam je včeraj potrdil, da se bodo z bankami v teh dneh še pogovarjali, prav tako obljublja, da bo dialog stekel tudi s sindikati, ki so lastnike pred prazniki zaman čakali v stekleni stavbi Primorja sredi Ajdovščine. Delavci, ki se danes vračajo s kolektivnega dopusta, pa od uprave - stare ali nove - čim prej pričakujejo še preostanek marčevske plače.

natasa.ozebek@dnevnik.si