Moratorij na odplačevanje obveznosti Primorja se je pred tem nazadnje iztekel 31. marca. Takrat sta zaupanje v sanacijo Primorja najprej pokazali Banka Koper in NKBM, ki sta v začetku aprila podaljšali moratorij, temu je nato sledila še Abanka, najdlje pa so v družbi čakali na odločitev NLB, ki se je nato vendarle odločila, da Primorju do 30. aprila podaljša moratorij na odplačevanje obveznosti.

Predstavniki štirih bank upnic so se sicer strinjali, da je pripravljen sanacijski program družbe dober in da bi tudi uspel, vendar bi ga morala podpreti tudi država. V bankah so ob tem poudarjali, da morajo pri sanaciji Primorja sodelovati vsi deležniki. A se država na te pozive ni odzvala, poleg tega nebančni upniki niso izkazali zadostnega zanimanja za sodelovanje pri sanaciji Primorja. V NLB so sredi aprila ocenili, da so se možnosti za obstoj Primorja bistveno zmanjšale.

Dodaten udarec je za Primorje prišel minulo sredo, ko se Primorje Holding, edini in 100-odstotni lastnik družbe Primorje, ni udeležil skupščine, na kateri naj bi glasovali o predlogu upravnega odbora Primorja o dokapitalizaciji družbe. Skupščine tako ni bilo. Upravni odbor je skupščino sklical s krajšim rokom od statutarno predvidenega, saj je ocenil, da le hitra odločitev skupščine omogoča pravočasno zagotovitev potrebnih likvidnih sredstev.

Sindikalisti so se sicer v sredo sestali z upravo Primorja v odstopu. Predsednica uprave Primorja Marjana Novak jim je predstavila trenutne razmere v družbi in jim zagotovila, da insolventnosti družbe še ne bo razglasila. Naslednjič naj bi se dobili po prvomajskih praznikih.

Banke upnice naj sicer po poročanju Radia Slovenija ne bi več podaljšale zamrznitve odplačevanja obveznosti. Več o usodi ajdovskega gradbinca naj bi bilo znano po prvomajskih praznikih ali pa prihodnji torek, ko bo tudi potekal sestanek med predstavniki matične družbe, Primorje holdingom in bankami upnicami.

V četrtek je sicer potekal sestanek Primorja holding z napovedanim strateškim partnerjem, ki naj bi prihajal iz angleškega okolja in ne bi bil iz gradbenega sektorja. Omenjeni strateški partner naj bi se po poročanju Radia Slovenija razkril do konca tega tedna.

STA sicer danes ni pridobila odgovora bank upnic glede morebitnega podaljšanja moratorija na odplačevaje obveznosti. Iz Abanke Vipa so sporočili, da spremljajo poslovanje svojih strank in si skupaj z njimi prizadevajo poiskati najustreznejšo rešitev, natančnejših informacij pa niso želeli podati. Prav tako v NKBM danes niso podali odgovora o podaljšanju moratorija, več informacij pa naj bi podali po praznikih.