Med osumljenimi je direktor koprskega Javnega zavoda za šport in predsednik združenja prvoligašev Branko Florjanič, ki je bil pridržan. Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin je odvetnik koprskega župana Borisa Popoviča, ki je prav tako v preiskavi. V aferi se je znašlo tudi podjetje Grafist, ki je kot podizvajalec opravljalo dela na Bonifiki. Solastnik Grafista je Ante Guberac, v javnosti znan kot velik prijatelj in sponzor koprskega kluba. V medijih je bilo večkrat zapisano, da sta Guberac in Popovič osebna prijatelja, medtem ko sta večkrat poslovno sodelovala Grafist in koprska občina. Zaradi prepletanja poslovnega, zasebnega in nogometnega se poraja vprašanje o morebitnem navzkrižju interesov nekaterih vpletenih.

Čeferin Florjaniča sicer ne zastopa. Toda kot Popovičev odvetnik se posredno postavlja v bran predsedniku združenja prvoligašev. V ponedeljek je po preiskavi kriminalistov na primer dejal, "da je že po slišanih očitkih jasno, da nekdo v tem postopku očitno ne pozna prava ali pa ga ignorira".

Neobičajno vlogo v nogometu ima Guberac. Ta nima uradne funkcije v koprskem klubu. Toda nobena skrivnost ni, da sprejema pomembne odločitve. Da to, kar je slišati v nogometnih krogih, drži, je mogoče sklepati iz Guberčevih izjav v medijih, v katerih je govoril o različnih temah, povezanih s klubom, in pri tem uporabljal prvo osebo množine. "Pred tremi leti, ko je bil klub pred razsulom, sem začel pomagati in svetovati. Najraje bi videl, da mi tega ne bi bilo treba početi. A imam rad klub, ki mu finančno pomagam," je o svoji vlogi v klubu dejal Ante Guberac. Na vprašanje, ali ni nenavadno, da ima v klubu glavno besedo, čeprav nima uradne funkcije, je odvrnil: "Koliko naših klubov ima predsednike in športne direktorje, pa nogometaši osem mesecev niso dobili plač. Bi bilo bolje tako?"

O pomembnosti Guberčevih besed na Bonifiki je lanskega maja za Dnevnikov Objektiv spregovoril nekdanji trener Kopra Primož Gliha, ki je nekaj tednov pred tem v nikoli povsem pojasnjenih okoliščinah prenehal voditi rumeno-modro ekipo. "Guberac mi je večkrat skušal svetovati, kdo naj bi igral in kdo ne. Po eni strani je to lahko normalno, kajti trener je dolžan podati svoje razmišljanje tistemu, ki je glavni v klubu. Veste, to, da je trenerjevo delo avtonomno, je zgolj teorija, ki jo je mogoče slišati na trenerskih seminarjih," je takrat dejal Gliha in med drugim dodal, da bi bil še vedno trener Kopra, če bi imel klub le športne cilje. Včeraj je Guberac trditve, da se vmešava v delo prve ekipe, zanikal.

Ko smo o nenavadnem ustroju koprskega kluba lanskega junija vprašali Aleksandra Čeferina, je ta dejal: "Kot pravnik lahko povem, da s tem pravno ni nič narobe. Ne želim pa dajati nobenih moralnih sodb, ker za to nisem poklican. Ob vseh težavah v slovenskem nogometu se mi to zdi marginalna stvar. Mogoče pa tudi še ne vem vsega." Nekaj mesecev, preden je to dejal, je Čeferin postal odvetnik Borisa Popoviča.

Javni zavod za šport, katerega direktor je Florjanič, je ustanovila koprska občina. Florjanič kot predsednik združenja prvoligašev predseduje desetim klubom, med katerimi je tudi Koper. Florjanič je bil kot predsednik združenja do včeraj avtomatično tudi eden od podpredsednikov nogometne zveze, katere predsednik je Čeferin. Sicer ima Združenje prvoligašev od torka naprej zmanjšane pristojnosti, kajti izvršni odbor nogometne zveze je odločil, da vodenje in trženje lige prevzame NZS, včeraj pa so na skupščini (Florjaniča tam nismo opazili) izglasovali še, da predsednik združenja ni več avtomatično podpredsednik NZS. Število podpredsednikov so tako s pet zmanjšali na štiri.

Aleksander Čeferin: Nobenega konflikta interesov

Komentar Andraža Rožmana: Moralno sporno