Pesimizem v gospodarskem okolju ima po mnenju Drosteja veliko opraviti z okoljem, v katerem delamo. "Ne razumem, denimo, zakaj se ob vsaki menjavi oblasti zamenja menedžment v podjetjih v državni lasti. Če bi kadrovske spremembe nastale sredi mandata vlade, bi lahko domnevali, da vodstvo podjetja ne dosega dobrih rezultatov, toda v Sloveniji se menjave dogajajo tako rekoč takoj po menjavi oblasti, ne glede na to, ali je menedžer dober ali slab," je izpostavil Droste.

Ob tem je poudaril, da je dober menedžer tisti, ki lastniku zagotavlja dobiček. Droste pravi, da če podjetje v državni lasti posluje z dobičkom, se ga del prelije v proračun in vlada lahko zniža davke. Če državna podjetja poslujejo z izgubo, pa je treba to spremeniti.

"Menjave podjetij torej posredno vplivajo tudi na vse nas, davkoplačevalce, prek višine socialnih prispevkov. Niti nadzorni sveti ne bi smeli biti instrument politične moči. Nadzorniki so odgovorni za javna podjetja in za njihovo poslovanje," je še poudaril Droste.

Če imajo menedžerji v državnih podjetjih rok trajanja omejen na mandat vlade, to po mnenju Drosteja nima neposrednega vpliva na tuje investicije, da pa ima posreden vpliv. "Ko se tuji investitorji odločajo, kam vlagati denar, jih zanima, ali je politično in gospodarsko okolje stabilno, kakšna je politika plač, kakšna je infrastrukturna politika in tako naprej," je opozoril.

Prepričan je, da če je rok trajanja menedžerjev omejen na menjavo oblasti, to ne kaže stabilnega poslovnega okolja. Za Slovenijo je po njegovem mnenju pomembno, da zazna svoje prednosti in jih tudi izkoristi. "Ne bom rekel, da je v drugih državah vse idealno, ko gre za tuje investicije, vendar se tujega kapitala ne branijo tako kot v Sloveniji. Tu je samo za gradbeno dovoljenje potrebne toliko administracije, da lahko narediš doktorat. To je neumno in to je treba spremeniti," je še doda Droste.