Glasbeniki že od leta 2009 opozarjajo na številne nepravilnosti, napačne odločitve in škodljiva ravnanja direktorja URSIL-a, večkrat so izrazili željo po njegovi zamenjavi, piše Predin in dodaja: "Transparentno in pravično delovanje kolektivnih organizacij je v našem interesu, saj kolektivne organizacije v našem imenu pobirajo nadomestila za uporabo naših del. Če so bile ugotovljene nepravilnosti, jih je direktor URSIL-a verjetno posredoval pristojnim organom, ki bodo ukrepali s svojimi pristojnostmi. Zato zamenjava direktorja nobene od ugotovljenih nepravilnosti ne bo pustila nekaznovane, saj verjamemo v pravno državo."

"Direktorja je treba zamenjati"

Pri tem pa poudarja, da je direktorja treba zamenjati, "ker ne zna komunicirati, ker je žaljiv, aroganten, manipulativen in v svojem delovanju zavezan kapitalu". "Svoj spor s SAZAS-om jemlje osebno in tako mu lastna jeza megli pravno presojo, kar se vidi tudi v njegovih čudaških predlogih spremembe ZASP. Zavod IPF je v svojih pripombah zapisal, da se pri spremembah členov vidi, da so pisane samo proti eni kolektivni organizaciji. Spreminjati zakone, ker te jezi ena kolektivna organizacija, pa je več kot korupcija," je v imenu SUGU-ja ogorčen Predin, ki med drugim tudi dodaja, da Jurij Žurej "toži 11 slovenskih avtorjev, prek svojega odvetnika je grozil 66 slovenskim avtorjem, nepooblaščeno je prišel do osebnih podatkov 66 slovenskih avtorjev."

Preberite še: Kriminalisti danes pri Žureju, glavnem nasprotniku Sazasa

Kot še piše predstavnik SUGU-ja, je "Jurij Žurej v imenu URSIL-a, ki je v sestavi Ministrstva za gospodarstvo, kazensko ovadil novinarja Dejana Daniela Vodovnika in avtorja Tomaža Grubarja. Okrožno državno tožilstvo je 26.3.2012 ovadbo kot neutemeljeno zavrglo. Kot pravnik ve, da je bila podana ovadba brez pravne osnovo in zato je bil verjetno njen namen ustrahovanje novinarja, ki je poročal o njegovem delu in ustrahovanje avtorja, ki je predstavil nepravilnosti URSIL-a."

Predin zato zaključuje, da Jurij Žurej ne more biti direktor Urada za intelektualno lastnino RS.

Žurej: V pravni državi ne sme biti nedotakljivih, tudi če se pišeš Predin

Za odziv smo poklicali tudi Jurija Žureja, ki je za Dnevnik.si povedal, da "v pravni državi ne bi smelo biti nikogar strah, če ni nič narobe naredil, tudi če je postopek pred sodiščem, in v pravni državi ne sme biti nedotakljivih, četudi si novinar ali če se pišeš Predin."

"Najbolj zadovoljen bom, kot verjetno še nekaj tisoč slovenskih avtorjev, ko bo gospod Zoran Predin pomagal zagotoviti transparentno in pošteno plačilo teh avtorjev, spoštovanje odločb nadzornih inštitucij, in ko bo pojasnil, kako se je varoval nacionalni interes, ko se je denar za slovenske avtorje vizualnih del nakazoval na Agicoa v Švico," je še dodal.

Predin: Žurej diskriminira drugače misleče

"Novinar, ki je objavil naslov nad vsebino Odprtega pisma, je sledil dikciji dr.Žureja, ki je namesto argumeniranega odgovora ponudil osebno diskreditacijo mojega imena in mene osebno. Zato želim poudariti, da je pismo napisano v imenu vseh članov SUGU, da nisem v nobenem odboru ali organu SAZAS-a in da zaupam v pravno državo, ki bo odpravila vse nepravilnosti, ki jih bo odkrila in zahtevala vso povrnitev škode, ki je bila povzročena avtorjem. To bo zahtevala tako od SAZAS-a kot od URSIL-a in vseh odgovornih oseb," je v odgovor zapisal Zoran Predin (kot on sam in ne kot predstavnik društva SUGU).

"To je moj apel, ki ga lahko potrdijo vsi moji sogovorniki s sestankov, ki smo jih imeli v preteklosti," je še poudaril in dodal, da dr. Žurej ni primeren za direktorja URSIL-a, ker neargumentirano diskreditira vse drugače misleče.