Razrešitev Žureja, ki je zadnja leta v javnosti glasno kritiziral predvsem netransparentno poslovanje funkcionarjev združenja glasbenikov Sazas, je minister Žerjav včeraj že uradno napovedal, čeprav se direktor urada in minister vse do danes sploh še nista srečala. Na vprašanje, kdaj bo vlada sprejela sklep o Žurejevi razrešitvi, je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo namreč odgovoril, da je to pravni postopek, ki ga morajo izpeljati, "korektno seveda". Glavni očitek direktorju UIL za zdaj ostaja njegov, po mnenju Žerjava "neresen in neodgovoren" predlog za stoodstotno povečanje proračunskih sredstev.

A minister si po naših informacijah želi krivdne razrešitve, s katero bi Žurej izgubil pravico do odpravnine, za kar pa morda res provokativen predlog za povečanje proračunskih sredstev - namenjena naj bi bila obnovi stavbe, popravilu strehe, arhiva, računalniškemu sistemu in podobno - verjetno ni dovolj. Ali bo svoje prispevala današnja kriminalistična preiskava na uradu, še ni jasno, je pa ta po naših informacijah usmerjena v pogodbe z zunanjimi svetovalci in ne v očitke o šikaniranju zaposlenih. Žureju nekateri zaposleni na uradu namreč očitajo mobing, kar je pred kratkim javno povedal tudi minister Žerjav.

Pogodba o predlogu statusnega preoblikovanja urada, vredna okoli 15.000 evrov, naročena revizija stanja informacijsko-tehnološkega sistema, pregled nabave obstoječega sistema za elektronsko delovanje urada, preverjanje zakonitosti in pravilnosti javnih naročil v minulih letih, pogodbe za svetovanje uradu pri optimizaciji področja vodenja upravnih postopkov ter zaposlitev projektne skupine za promocijo in svetovanje gospodarstvu in izobraževalno-raziskovalnim inštitucijam. To so pogodbe, ki po trditvah naših virov zanimajo kriminaliste. Ti naj bi urad obiskali na podlagi anonimne prijave, ki Žureju očita zlorabo uradnega položaja.

Ob tem se sicer postavlja vprašanje, do katere mere bi direktor urada v sestavi ministrstva sploh lahko zlorabil pooblastila, saj morajo vse sklenjene pogodbe odobriti na pristojnem ministrstvu, torej ministrstvu za gospodarstvo. Urad namreč nima lastnih podpornih služb, zato lahko ta le predlaga sklenitev pogodbe, potrditi pa jo morata finančna in pravna služba ministrstva oziroma pristojna pisarna za javna naročila, če gre za pogodbo višje vrednosti.

"V demokratični državi bi pričakoval, da, ko želiš zamenjati ljudi in nastaviti svoje, uporabiš bolj humane metode," je na naša vprašanja odgovoril Žurej, medtem ko o podrobnostih ni želel govoriti.

Delo UIL je bilo v minulih letih sicer že večkrat predmet revizij, obiskali sta jih tudi komisija za preprečevanje korupcije in proračunska inšpekcija. Po naših informacijah napak oziroma nepravilnosti pri delu urada pod Žurejevim vodstvom niso odkrili.

Če se je Žurej v karieri, na primer kot sindikalist v Mobitelu, znašel v nemalo konfliktih, pa je daleč najbolj odmeval spor z združenjem Sazas, ki se vleče že skoraj dve leti. V tem času je Žurej ob pregledu delovanja Sazasa, ki se ukvarja s kolektivnim upravljanjem avtorskih pravic in je pri tem deležen kritik številnih avtorjev in lastnikov gostinskih lokalov, ugotovil vrsto kršitev in mu tudi naložil njihovo odpravo. Med drugim je zahteval od združenja spremembo statuta, na podlagi katere bi vsi člani dobili glasovalno pravico na skupščinah združenja. Vendarle se nasprotna stran ni uklonila, temveč je proti uradu "udarila" z očitki, da je diskriminatoren in da želi Sazas zaradi interesov kapitala ukiniti. Žureju so grozili celo z odškodninskimi tožbami in ga ne nazadnje tudi kazensko ovadili in prijavili protikorupcijski komisiji. Spomnimo, da je junija 2010, dan pred skupščino Sazasa, v javnosti zaokrožila anonimka s priloženim zvočnim posnetkom Žureja, ki naj bi dokazoval utemeljenost očitkov Sazasa.

katja.svensek@dnevnik.si

tomaz.modic@dnevnik.si