Februarska inflacija je bila na mesečni ravni še enkrat večja od januarske, ko je bila 0,2-odstotna. Osnovna inflacija brez cen energije in hrane je bila februarja sicer zgolj 0,1-odstotna, cene hrane pa so februarja ostale nespremenjene prvič v 19 mesecih.

V zadnjih 12 mesecih so se cene življenjskih potrebščin dvignile za 2,9 odstotka, kar je enako letni primerjavi med lanskim in letošnjim januarjem. Osnovna inflacija pa se je na letni ravni nekoliko povečala na 2,2 odstotka.

Nizka stopnja inflacije sicer ameriški centralni banki Federal Reserve (Fed) omogoča ohranjanje nizkih obrestnih mer.

Ekonomisti ocenjujejo, da bo inflacija v ZDA letošnje leto "ostala pod nadzorom". Cene kmetijskih pridelkov kot sta koruza in bombaž so se namreč znižale, zaradi nižje brezposelnosti pa dela vse več Američanov, kar je trgovcem omogočilo, da nekoliko dvignejo cene. Kljub temu pa bi nadaljnja rast goriv lahko upočasnila rast, če bi potrošniki zmanjševali porabo.

S pozitivno sliko o okrevanju ameriškega gospodarstva je vlagatelje v torek razveselil tudi Fed, ki pričakuje, da bo rast cen goriva na kratek rok sicer dvignila inflacijo, vendar pa naj bi ta dolgoročno ostala stabilna. Nizka stopnja inflacije je sicer lahko dobra za gospodarstvo, saj podjetja in potrošnike spodbuja k večji porabi.

Industrijska proizvodnja v ZDA februarja stagnirala

Obseg industrijske proizvodnje v ZDA je februarja stagniral, je danes objavila ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed). Se pa je že tretji mesec zapored okrepila proizvodnja v tovarnah, in sicer za 0,3 odstotka, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

V statistiko industrijske proizvodnje spadajo proizvodnje v tovarnah, rudnikih in komunalnih podjetjih, ki pokrivajo energetske potrebe. Februarja je močno upadla aktivnost v rudnikih, medtem ko so komunalna podjetja beležila nespremenjeno aktivnost.

Proizvodnja v ameriških tovarnah se je od recesijskega dna junija 2009 okrepila že za 17,4 odstotka, a ostaja 6,7 odstotka pod najvišjo zabeleženo vrednostjo iz decembra 2007. V primerjavi z dvema predhodnima mesecema se je rast proizvodnje sicer nekoliko umirila, predvsem zaradi nižje proizvodnje v avtomobilskem sektorju.

Cene življenjskih potrebščin v ZDA so se februarja na mesečni ravni zvišale za 0,4 odstotka, predvsem zaradi višjih cen bencina, ki so se dvignile za šest odstotkov, je danes v ločenem poročilu objavilo ameriško ministrstvo za delo. Februarska inflacija je bila sicer najvišja v zadnjih 10 mesecih.