Järvenpää se dobro zaveda, da je pred Olimpijo zdaj nova izjemna priložnost, saj lahko ponovi uvrstitev v veliki finale izpred štirih let. "Napišimo novo zgodovino!" je odločno zatrdil včeraj popoldne v enournem sproščenem klepetu za naš časopis.

Trener, je za vami najdaljša noč, odkar službujete v Ljubljani?

Zadnje čase se pogosto dogaja, da ne morem spati. V primeru zmage je noč celo krajša. Včeraj sem tako vstal že ob sedmih, a nisem bil preveč utrujen. Vidi se, da se staram (smeh).

Lahko po prespani noči bolj podrobno opišete čustva, ki vas prevevajo?

Po uvrstitvi v polfinale je zagotovo vsem lažje. V zadnjem času sem nekajkrat omenil, kako ponosen sem na ekipo in kako lepo je biti njen trener. Zadnjo noč sem premišljeval o marsičem. O tekmah, ki smo jih odigrali od septembra do danes, o vseh treningih ... Vse mi je šlo po glavi. Zdaj se nam je povrnilo tisto, o čemer smo sanjali zadnjih sedem mesecev. Uresničili smo prvoten cilj, vendar se ne mislimo ustaviti. Do nedelje imajo igralci prosto, potem pa bomo naredili načrt za polfinale. Najbrž ni treba biti ravno Albert Einstein, da bi ugotovili, kaj bo naša naloga - kajpak zmagati na štirih tekmah.

Zakaj so bile prve tri tekme proti Albi tako drugačne kot zadnje tri?

Verjamem, da ima potek četrtfinala nekaj opraviti z mojo kaznijo, ko me na uvodnih dveh tekmah ni bilo na klopi. Ko sem se vrnil nazaj, smo visoko izgubili na Madžarskem (1:8, op. p.). Takrat sem začutil, da sem tudi sam izgubljen. Nisem imel pravega občutka. To se mi še ni zgodilo.

Kaj ste naredili, da je Olimpija obrnila serijo v svojo korist?

Zelo dobro sem preučil prve tekme, še posebno igro Albe, ne toliko Olimpije. Ugotovil sem, da moramo spremeniti načrt dela. Podreti nekaj, kar smo gradili od avgusta, je zelo težko, a se je izteklo popolno. Zelo sem presenečen, da Alba z vrhunskimi hokejisti ni našla rešitve za naš sistem.

Trener Albe Kevin Primeau je dejal, da je Olimpija odlično blokirala madžarske strele, da česa podobnega še ni videl. Statistika pravi, da so vaši igralci na zadnji tekmi blokirali okoli 25 ploščkov.

Vau! Da, govorili smo o tem, da se moramo žrtvovati. Lahko pa kot trener tu naredim zelo malo. Ne morem s klopi pričarati, da bodo igralci blokirali strele. Lahko jim dam samo napotke.

To je že bil del nove taktike.

Tudi. To je bil del načrta, kako moramo reagirati, ko je plošček v naši tretjini. Morali smo igrati bolj na telo. V praksi to pomeni, da se možnosti za zadetek pri nasprotniku precej zmanjšajo. Tukaj so se fantje resnično izkazali. Prav vsi. Od prvega do zadnjega moža.

Katera tekma je bila ključna?

Tekma številka pet v Szekesfehervarju, ko smo zmagali z 2:1. Tam se je vse obrnilo. Videli smo, da domača ekipa ni tako mentalno močna, kot se je zdelo. Na tej tekmi je imela Alba dvakrat po dva igralca več na ledu, a ni naredila veliko. To so tiste majhne stvari, ki odločajo. Madžari niso bili več sproščeni, kar je bila voda na naš mlin.

Iz pisarne pred vsako domačo tekmo dobro slišite, kaj se pogovarjajo nasprotniki tik pred prihodom na led. Kaj ste slišali v četrtek zvečer?

Veliko kričanja, ki je bilo skorajda že na meji mogočega, celo nadnaravnega. Morda je to madžarski način priprave na tekmo, a sem bil zelo samozavesten, da Alba tokrat ne bo odnesla cele kože iz Tivolija.

Za polfinale se lahko zahvalite tudi Matiji Pintariču, ki je na tekmi v Salzburgu poskrbel, da ste igrali z Albo.

No, zdaj sem predvsem vesel, da je Pintarič odslužil kazen in da imamo za polfinale dva močna vratarja. V ponedeljek se bom odločil, kdo bo začel torkovo tekmo.

Se sploh zavedate, koliko prahu je Olimpija dvignila v Avstriji, ko je namerno izgubila v Salzburgu?

Oh, prosim, seznanite me (smeh).

Morda bi lahko po izpadu Salzburga proti KAC trenerju Pierru Pageju poslali razglednico s polfinala.

(smeh) Naj povem, da proti Pageju nimam na osebni ravni prav nič. Imava profesionalen odnos, nekajkrat sva govorila. Morda je izpad Salzburga celo pozitiven za ta klub in za ves avstrijski hokej. Salzburg se mora zbuditi, da ni vladar te lige.

V polfinalu boste naleteli na Linz ali KAC. Kakšne so želje?

Predvsem zaradi krajše poti bi bil prijetnejši nasprotnik zagotovo KAC, a če bomo dobili Linz, tudi prav. Potem bomo šli na vsako tekmo dan prej in prespali v hotelu.

KAC ima novega trenerja, izločil je Salzburg. Mar ni ugodnejši Linz?

KAC je zagotovo premagljiv. Ni dvoma, da ga lahko Olimpija preseneti. Kdor koli bo naš tekmec, bomo povsem brez bremena. Od Olimpije nihče ne pričakuje ničesar, nasprotnik bo absoluten favorit. Ali bo to KAC ali Linz, ni toliko pomembno. Pred polfinalom smo pravzaprav v "win-win" situaciji.

Bi v polfinalu želeli nemške sodnike?

Predvsem hočem verjeti v pošten sistem sojenja. Supervizor, ki ima izkušnje iz NHL, v EBEL pa bdi nad sodniki, je v zelo kratkem času naredil ligo bolj kredibilno. V četrtfinalu proti Albi sem bil zelo zadovoljen s sojenjem.

Veliko igralcev je še vedno bolnih in poškodovanih. Bo kdo igral v polfinalu?

Nekaj možnosti je, da bi vsaj eden od četverice Šachl, Pance, Hotham in Hočevar zaigral v četrtek na drugi tekmi.

Takrat bo Tivoli znova pokal po šivih ...

V naši dvorani je res izjemno vzdušje. Pred četrtfinalom nisem vedel, kaj lahko pričakujem. Igralcem sem dejal, naj se prepustijo vzdušju, saj jim nihče ne bo žvižgal.

Z uvrstitvijo v polfinale so se umirili tudi rafali kroga ljudi na vzhodni tribuni, ki so zahtevali vašo zamenjavo.

V življenju je vedno tako, da ne moreš ugajati vsem. Tudi Joseja Mourinha ne ljubi vsakdo. Ob pomisleku na negativna sporočila s tribun pa me po zadnji tekmi navdaja prav posebna oblika zadovoljstva.