Merklova je opozorila, da so razmere še vedno negotove, trenutno umirjanje pa gre v veliki meri pripisati delovanju Evropske centralne banke (ECB), ki je s svojimi obsežnimi operacijami zagotavljanja zelo ugodnih triletnih posojil bankam kratkoročno pomirila finančne trge.

Nemška kanclerka je poudarila, da je ECB s tem območju evra kupila nekaj časa, v katerem pa morajo država s skupno evropsko valuto opraviti svoje naloge na področju javnofinančne discipline, gospodarske konkurenčnosti in tesnejše politične koordinacije v območju evra.

Danes podpisana medvladna pogodba o fiskalnem paktu je po njenih besedah znak, da je Evropa iz krize potegnila prave nauke in se želi tesneje povezati. "A naslednji dve leti sta enako odločilni, kot sta bili prejšnji dve," je opozorila. Krize še zdaleč ni konec in potrebni bodo dodatni ukrepi, da se okrepi zaupanje v območje evra in da uspe Evropa ohraniti doseženo raven blaginje, je dodala.

Nemško-francoski dvojec tako danes znova ni bil povsem usklajen. Francoski predsednik Sarkozy je bil namreč po koncu vrha nekoliko bolj optimističen. Tako kot mnogi drugi voditelji je izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da je bil tokratni vrh prvi po dolgem času, ki ni bil krizni.

"Gospodarske krize še ni konec, a obračamo stran finančne krize," je dejal in spomnil na umirjanje razmer na trgih državnega dolga. To je pripisal odločnemu in hitremu ukrepanju EU, ki je temeljito predrugačila gospodarsko in denarno unijo. S tem se je pridružil podobnim izjavam predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya.

Delne razlike v pogledih med Merklovo in Sarkozyjem niso presenečenje. Nemška kanclerka je ena najglasnejših zagovornic strožje fiskalne discipline in tesnejše gospodarske integracije v območju evra, zato seveda ne želi dajati vtisa, da je krize konec in da se lahko države sprostijo. Vsaka izguba trenutnega ritma stabilizacije razmer bi verjetno znova okrepila pritisk na območje evra.

Sarkozyja pa prihodnji mesec čakajo predsedniške volitve, kjer mu trenutno proti socialističnemu tekmecu ne kaže dobro. Pred javnostjo bi se tako rad pokazal kot voditelj, ki je z evropskimi kolegi prispeval k izhodu iz krize.