Njihovo mnenje je v veliki meri zastopal notranji minister Hans-Peter Friedrich, ki je javno nasprotoval stališču vlade rekoč, da je izhod iz območja evra tako s stališča gospodarskega okrevanja kot povečanja konkurenčnosti najbolj smiselna pot Grčije. "Ne govorim o izgonu iz območja evra," je nekoliko omilil svoje stališče Friedrich, po njegovem mnenju bi morala namreč Evropa predhodno Grčiji ponuditi tako dobre pogoje za "svojo pot", da jih Grki enostavno ne bi mogli zavrniti.

Na drugi strani je nasprotovanje ostrim varčevalnim pogojem izrazil Gregor Gysi, vodja socialistične stranke Die Linke, ki je opozoril: "Grčiji ponujamo Versailles, medtem ko bi morala dobiti Marshallov plan." Gysi je z izjavo spomnil na Versaillsko pogodbo in visoke vojne reparacije, ki so bile Nemčiji naložene ob koncu prve svetovne vojne. V Bundestagu je zato požel val negodovanja, v Grčiji pa le prikimavanje. K zgodovinskim prispodobam se je zatekel tudi priljubljeni grški karikaturist Stathis Stavropoulos, ki je opozoril, da si je Nemčija že dvakrat želela pokoriti celotno Evropo. "Tokrat želijo to storiti z ekonomskimi vzvodi, čemur se je treba upreti," je pozval Stavropoulos in dodal, da Grki proti Nemcem ne gojijo sovražnih čustev, ta so rezervirana izključno za nemško vlado in evropske banke.

To pa se lahko hitro spremeni, saj nameravajo Nemci, ki bi jih grški bankrot stal 71,2 milijarde evrov, na jug poslati več kot 160 davčnih inšpektorjev. Ti bi ob privolitvi Aten pomagali grškim kolegom preprečiti pregovorno davčno nedisciplino. Druga tema, o kateri nemški politiki včeraj niso razpravljali, je povečanje posojilne moči stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) na 750 milijonov evrov. Zato pa je Jose Manuel Barroso, predsednik evropske komisije, Nemcem vnovič sporočil, da potrebuje območje evra močnejši in prožnejši finančni požarni zid. "Marec ima 31 dni, do aprila bo rešitev znana," je dejal Barroso in s tem dal Nemcem dovolj časa. Odločitve o ESM na vrhu voditeljev EU ob koncu tedna zatorej ni pričakovati.

jan.bratanic@dnevnik.si