Ta namreč Atenam omogoča, da zasebne lastnike obveznic, ki pri prestrukturiranju dolga ne bi želeli sodelovati, v to prisili. S tem bi se dejansko kršil prvotni dogovor prostovoljnega odpisa dolga, kar bi lahko Grčijo stalo nadaljnjega padca ocene.

"Znižanje bonitetne ocene je bilo pričakovano," je dejal Andraž Grahek (na fotografiji) iz KD skladov, ki ocenjuje, da bo v kratkem tudi Moody's z znižanjem odšel "skoraj do konca". Prav tako umirjeno se je na ukrep S&P odzvala grška vlada, saj pričakuje, da bo boniteta po uspešni zamenjavi obveznic popravljena na CCC, kar je sicer nekoliko navzgor, a še naprej globoko v "junk območju". Opozorila S&P si k srcu niso jemali niti finančni trgi. Vsi večji delniški indeksi Evrope so se namreč včeraj okrepili, medtem ko se je uspelo Italijanom vnovič zadolžiti ceneje. Grahek pripisuje brezbrižnost trgov sklenitvi dogovora o prestrukturiranju grškega dolga, saj se bo z njim izpostavljenost do Grčije v bilancah bank odločno znižala, tudi do 80 odstotkov, kar logično predstavlja precej manjšo nevarnost. "Poleg tega se kaže, da je bil glavni fokus EU predvsem omejevanje okužbe z dolžniško krizo," je pojasnil Grahek in dodal, da zadnji podatki iz Italije, ki bi predstavljala problem neslutenih razsežnosti, kažejo vedrejšo prihodnost in zagotavljajo vlagateljem mirnejši spanec.

Manj naklonjeni znižanju bonitetne ocene so bili v Evropski centralni banki (ECB). Na avkciji triletnih posojil tako niti včeraj niti danes banke niso smele v zameno za posojila ECB zastavljati grških dolžniških papirjev. Čeprav naj bi bil ukrep kratkoročne narave, saj bo ECB v primeru uspešnega prestrukturiranja grškega dolga svojo odločitev preklicala, bo verjetno marsikatera grška banka v Frankfurtu težje prišla do poceni posojila. Večje breme bo do nadaljnjega torej morala nositi kar grška centralna banka. "Ukrep ECB vidim kot postopen umik osrednje evropske banke iz grškega problema," je dejal Grahek, ki pojasnjuje, da je pozornost finančnih trgov po znižanju bonitete ocene usmerjena predvsem v ravnanje združenja ISDA (International Swaps & Derivatives Association).

Slednje ima namreč moč sprožiti izplačila CDS (zavarovanja kreditnega tveganja), do katerih bi prišlo ob "kreditnem dogodku" v Grčiji. Mnogi so mnenja, da je do njega že prišlo, dokončno odločitev pa bo ISDA sprejela danes zvečer.

jan.bratanic@dnevnik.si