Tako je komisija včeraj opozorila na "izkazano nasprotje interesov", v katerega se je kot svetovalec TEŠ in pogodbeni zastopnik dveh Alstomovih hčerinskih družb prek svojih podjetij CEE in Sol Intercontitental zapletel Peter Kotar. Spomnimo, na dvojno vlogo omenjenega podjetnika smo v Dnevniku prvič opozorili že novembra 2009, komisija pa jo je po naših informacijah začela preiskovati že spomladi 2010. To bi lahko okrepilo informacije, da se komisiji pri obravnavi primera TEŠ 6 v dobršnem delu lanskega leta ni pretirano mudilo. Komisija, ki jo vodi Goran Klemenčič, je opozorila še, da se je HSE na ugotovitve različnih revizij o nepravilnostih pri projektu odzval "izrazito formalistično" in da "jim ni sledil z ustreznimi ukrepi", pri čemer jih v te ni pretirano silila nobena vlada.

Zaznala je tudi kršitve predpisov s področja lobiranja pri obravnavi predloga prvega zakona o poroštvih za TEŠ 6 (ta postopek je odprla lani jeseni). Prav tako je izpostavila neodzivnost državnih organov, natančneje ministrstev za finance in gospodarstvo, pri ugotavljanju, ali je TEŠ zavezanec po zakonodaji o javnem naročanju.

Čeprav je komisija ugotovila, da je v postopku priprave projektne dokumentacije za izvedbo TEŠ 6, sume kaznivih dejanj izdaje in neupravičene pridobitve poslovne tajnosti ter zlorabe položaja ali pravic, velja spomniti, da so do podobnih ugotovitev že pred približno letom dni prišli tudi revizorji Pricewaterhouse Coopers (PWC). Tako kot slednji je tudi komisija izpostavila, da tedanje poslovodstvo TEŠ nadzornikom ni posredovalo vseh razpoložljivih informacij in da so krovni organi HSE opustili dolžno skrbnost pri nadzorovanju poslovodstva HSE in izdaji garancij. So pa na komisiji ocenili, da so vodilni v TEŠ izbranemu ponudniku za opremo za TEŠ 6 (Alstomu) "omogočili seznanitev s poslovnimi skrivnostmi konkurenta" (konzorcija Siemens-Hitachi). Novemu specializiranemu državnemu tožilstvu bo tako komisija predlagala ustanovitev specializirane preiskovalne komisije po zakonu o kazenskem postopku.

Iz TEŠ so včeraj sporočili, da "bodo ugotovitve preučili in da pretekle nepravilnosti ne smejo vplivati na prihodnost izvedbe projekta".

primoz.cirman@dnevnik.si