Glede na četrtletno napoved 58 poklicnih napovedovalcev iz finančnih in nefinančnih ustanov v EU, objavljeno v februarskem mesečnem biltenu ECB, letos obstaja 54-odstotna možnost za gibanje gospodarske dejavnosti območja evra v intervalu od -0,5 do 0,4 odstotka, kar pomeni srednjo pričakovano vrednost -0,1 odstotka.

Najnovejša četrtletna raziskava osrednje denarne ustanove v območju evra je občutno znižala tudi napoved gospodarske rasti za območje s skupno evropsko valuto za prihodnje leto. Navzdol jo je revidirala za 0,5 odstotne točke na 1,1 odstotka.

Znižanje gospodarske napovedi za letos in prihodnje leto je sicer posledica dodatnih ukrepov za stabilizacijo javnih financ v več evrskih državah, nadaljnjega zaostrovanja posojilnih pogojev, zmanjšanega zaupanja in na splošno višje stopnje negotovosti.

Dolgoročna rast območja evra (2016) bo medtem po napovedih poklicnih napovedovalcev znašala 1,8 odstotka. Omenjeni analitiki napovedujejo 30-odstotno možnost za dolgoročno rast v intervalu od 1,5 in 1,9 odstotka. Dolgoročna napoved sicer ostaja na ravni njihove zadnje četrtletne napovedi.

Glede inflacije strokovnjaki za letos napovedujejo 1,9-odstotno zvišanje splošne ravni cen, za leto 2013 pa 1,7-odstotno zvišanje. Dolgoročna inflacija (2016) naj bi medtem znašala dva odstotka.

58 poklicnih napovedovalcev je znova podalo tudi napoved na področju brezposelnosti. Po njihovi oceni bo stopnja brezposelnosti v območju evra tako letos kot prihodnje leto 10,6-odstotna, v letu 2016 pa naj bi bil delež brezposelnih med delovno aktivnimi pri 9,2 odstotka.