Grška vlada je dodatno varčevanje, ki ga kot pogoj za pridobitev nove pomoči zahteva tako imenovana troj ka EU, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), potrdila na nujni seji v noči s petka na soboto. Vlada je to storila, čeprav se je v petek zaradi napovedanih ukrepov soočila z novo 48-urno splošno stavko v državi, s spopadi med več tisoč protestniki in policisti v Atenah ter odstopom več članov kabineta, ki se z dodatnim varčevanjem ne strinjajo.

Da ukrepov ne bo podprla, je v petek napovedala tudi manjša koalicijska stranka Laos. Vodji obeh glavnih grških strank, ki podpirata Papademosovo vlado, socialističnega Pasoka in konservativne Nove demokracije, sta nato v soboto svojim poslan cem v soboto naročila, da morajo v parlamentu glasovati za nove ukrepe. Za potrditev ukrepov je nujna večina vseh navzočih poslancev. Socialisti in konservativci imajo sicer v 300-članskem parlamentu 236 sedežev.

Grčija brez dodatne pomoči tvega bankrot že 20. marca, ko ji bo za plačilo zapadlo približno 14,5 milijarde dolga. Finančni ministri držav v območju evra bodo odločitev o novi pomoči Grčiji predvidoma sprejeli v sredo. V okolici parlamenta v Atenah sicer veljajo izredno strogi varnostni ukrepi. Kljub temu so na atenskem trgu Sintagma že včeraj izbruhnili spopadi, policija pa je proti okoli 15.000 protestnikom uporabila solzivec. En policist je bil lažje poškodovan, enega protestnika pa so aretirali.