Po naših informacijah pa so banke še pred odobritvijo finančne injekcije postavile dva pogoja: poleg lastniškega vložka v višini milijona evrov tudi spremembe pri upravljanju družbe.

Njene vajeti naj bi tako banke želele prepustiti svetovalnemu podjetju Blupartners, ki ga vodi Martin Konte, eden od kandidatov v zadnjem postopku izbire za generalnega direktorja Slovenskih železnic (SŽ). "S konzorcijem bank se o tem pogovarjamo, več pa ne želim komentirati," nam je včeraj dejal Konte. Kot smo izvedeli, naj bi CM Celje in Blupartners podpisala pogodbo o poslovodenju družbe, pri čemer za zdaj ni znano, koliko naj bi to družbo stalo. Konte, ki včeraj o stanju v CM Celje ni želel govoriti, je v svoji karieri deloval v več družbah v lasti Matjaža Satlerja in Marka Moharja (Donit Tesnit, Gorenjski tisk), vodil francosko podjetje Bureau Veritas in bil pred dvema letoma med kandidati za možnega sanacijskega menedžerja Steklarske nove.

Precej bolj se po neuradnih informacijah zapleta pri drugem pogoju, ki so ga postavile banke upnice: vložku večinskih lastnikov CM Celje, torej njegovih sedanjih in nekdanjih menedžerjev, v višini najmanj milijon evrov. Ti si namreč želijo denar za dokapitalizacijo družbe izposoditi kar pri zaposlenih. Po neuradnih informacijah naj bi podjetje Derma, ki ga obvladujejo menedžerji CM Celje, tako v preteklih tednih zaposlenim poslalo pogodbe, s katerimi bi ti Dermi odobrili več tisoč evrov visoko brezobrestno posojilo (znesek naj bi bil odvisen od položaja zaposlenega v podjetju). Kot je razvidno iz pogodbe, bi Derma z denarjem kupila novoizdane delnice CM Celje, ki bi jih najkasneje v štirih mesecih po dokapitalizaciji potem v sklopu vračila posojila prenesla na zaposlene. Ali bo Dermi na ta način uspelo zbrati željeni znesek, uradno ni znano, neuradno pa imajo zaposleni veliko pomislekov pred vlaganji svojih prihrankov v podjetje v težavah.

Na CM Celje smo sicer že v ponedeljek naslovili več vprašanj, na katera nismo dobili odgovora. Med drugim nas je zanimalo tudi, ali bo odločitev zaposlenih o tem, da Dermi (ne) posodijo denarja, kakor koli vplivala na kriterije pri kasnejši morebitni pripravi seznamov presežnih delavcev.

primoz.cirman@dnevnik.si