Zavod za usposabljanje Janeza Levca je ustanova za delo z otroci s posebnimi potrebami, ki združuje tri šole, dom za otroke in specializirano pedagoško službo in letos obeležuje že 100. obletnico obstoja.

Na likovni natečaj "Igraj se z mano", ki ga prireja zavod, se je v lanskem letu odzvalo 250 šol, vrtcev in drugih organizacij po Sloveniji, ki so na razstavi predstavili preko 3500 likovnih del otrok, je zapisano na spletni strani zavoda. Letos pa na prireditvi, katere osrednji dogodek bo postavljanje likovnih del, pričakujejo od 800 do 1000 otrok, njihovih mentorjev in drugih gostov.

Osrednja ideja razstave je, da so otroci, ob tem, da so avtorji likovnih del, tudi sami avtorji razstave. Otrokom je tako prepuščeno tudi postavljanje del in izbira le teh. Poleg postavitve razstave bo v Cankarjevem domu potekal tudi bogat kulturni program, v katerem bodo nastopili raper Zlatko, animator Gogi, otroke pa bodo zabavali tudi klovn, lutkar in drugi.

Iz Zavoda za usposabljanje Janeza Levca so sporočili, da bo posebnost letošnjega dogodka predstavitev rezultatov razvijanja tehnologije v pomoč ljudem s posebnimi potrebami. Predstavili bodo na primer tehnologijo za lažje udejstvovanje v športu za osebe s težavami z razvijanjem motorike, računalniške programe, prilagojene ljudem z motnjo v duševnem razvoju, ter program varne uporabe interneta in računalnikov, ki je prilagojen za najmlajše in osebe s posebnimi potrebami.